Lansare de carte: Jacques Derrida „Despre gramatologie”

Editura TACT a lansat pe 11 iunie 2009, la Cluj, volumul „Despre gramatologie”, a filosofului Jacques Derrida, lucrare de referinţă a filosofiei contemporane. Evenimentul a avut loc începând cu ora 19:30, la Centrul de Cultură Urbană – Bastionul Croitorilor şi a constituit un spaţiu de întâlnire a profesorilor şi studenţilor clujeni.

Lansarea volumului a fost unul dintre principalele evenimente desfăşurate în cadrul „Zilelor Bogdan Ghiu. La Cluj”, organizat de Institutul Francofon Regional de Studii Strategice – Europa Centrală şi Orientală. Bogdan Ghiu, poet, critic, teoretician şi traducător, a fost şi cel care a realizat traducerea, notele şi comentariile şi a împărtăşit celor peste 50 de participanţi experienţa complexă si dificultatile traducerii volumului „Despre gramatologie”. Pentru prezentarea acestuia au mai intervenit şi Ciprian Mihali, doctor în filosofie, Emilian Cioc, doctor în filosofie, Andrei State, redactor la editura TACT şi Virgil Paşca, directorul editurii.

Considerată de vorbitori o carte-eveniment pentru România, Despre gramatologie analizează necesara şi totodată imposibila constituire a unei ştiinţe a scriiturii, a literei, pentru a ieşi din falsa întâietate metafizică, tradiţională, a cuvântului, a vorbirii, vizând însăşi esenţa omului: arhi-scriitura. Despre gramatologie formulează şi propune două din conceptele fundamentale ale noii filosofii deconstructiviste: la différance şi la suplémentarité. Tradusă, în sfârşit, în limba română, Despre gramatologie recupereaza pentru cultura română un moment semnificativ al gândirii secolului XX.

http://www.imaginetact.ro/edituratact.html.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *