Femeia in rosu – Mircea Nedelciu, Adriana Babeti, Mircea Mihaies

„Femeia in rosu este considerata o carte de virf a valului celui mai recent de literatura romana, un roman postmodern. Un etalon al romanului romanesc.” (Ion Bogdan Lefter) „Femeia in rosu, demonstratie teoretica si practica de virtuozitate, este o etalare de forta exact in momentul in care viata se pregateste sa-si ia revansa asupra artificialului, adica atunci cind memoriile, autofictiunea, jurnalele si dezlantuirile amoroase dadeau sa ecluzeze manierata, stilata, rafinata «doamna» optzecista.” (Simona Sora)

„E o carte-puzzle, multietajata, minutios imbricata, in care alterneaza registre si tonuri narative de o neobisnuita bogatie si in care «peticele» intertextuale realizeaza un colaj in care nuantele diverselor epoci colizioneaza intr-un haos ordonat. Nu forma cartii este insa lucrul cel mai important in cazul Femeii in rosu, ci filosofia ei. Trei teoreticieni literari pornesc in cautarea locus-ului estetic ce a parut, vreme de o suta de ani, cel mai putin adecvat pentru ancorarea unei opere «serioase», cel mai demn de o evitare dispretuitoare: senzationalul.” (Mircea Cartarescu)

Mircea Nedelciu, zis Emdoi, s-a nascut la 12 noiembrie 1950, in comuna Fundulea, judetul Calarasi. Absolvent al Facultatii de Filologie, sectia romana-franceza (Bucuresti, 1973). Pina in 1989, ghid turistic ONT, profesor suplinitor, in fine, vinzator la libraria Editurii Cartea Romaneasca. Dupa 1989, secretar, vreme de un an, al Uniunii Scriitorilor, apoi manager al firmei Euromedia (specializata in importul si distributia de carte) si initiator al ASPRO (Asociatia Scriitorilor Profesionisti din Romania) in 1994. Cap de serie al antologiei Desant ’83, alcatuita de prof. Ovid S. Crohmalniceanu, veritabil manifest al prozatorilor din generatia 80. A incetat din viata la 12 iulie 1999.

Adriana Babeti sau personajul A. s-a nascut la 12 noiembrie 1949, la Oradea. Absolventa a Facultatii de Filologie din Timisoara, sectia romana-franceza. Redactor si apoi secretar general de redactie la revista Orizont (Timisoara). In prezent este profesor universitar de literatura comparata la Universitatea de Vest din Timisoara.

Mircea Mihaies, alias Emunu, s-a nascut la 1 ianuarie 1954 in comuna Sintana, judetul Arad. Este profesor de studii americane la Universitatea de Vest din Timisoara, redactor-sef al revistei Orizont, vicepresedinte al Institutului Cultural Roman.
Femeia in rosu >>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *