Steven Hall, Amintirile rechinului

Amintirile rechinului sondeaza intr-o maniera originala intinderile nesfirsite si halucinante ale mintii umane, reteaua complexa de relatii, ginduri si amintiri ce alcatuieste identitatea unei persoane, ridicind problema supravietuirii individului dupa moartea sa fizica. Romanul este povestea unui tinar – Eric Sanderson – care isi pierde memoria ca efect al unei amnezii disociative cauzate de reprimarea amintirilor dureroase si a sentimentelor de vinovatie legate de moartea prietenei sale.

Convins de ineficienta tratamentului medical, Eric incepe sa studieze mesajele si textele codificate trimise de eul sau anterior si sa creada cu tarie ca pierderile sale de memorie sint provocate de fapt de un rechin conceptual care traieste in fluxurile gindirii, hranindu-se din amintirile oamenilor. Vinat necontenit de acest rechin inteligent si nemilos al memoriei, Eric incearca sa puna cap la cap fragmentele dispersate ale personalitatii sale, descoperind o lume conceptuala populata de creaturi cosmaresti si euri monstruoase care traiesc in mai multe trupuri deodata.

„Rezultatul spectaculos al fuziunii dintre Matrix, Falci si Codul lui Da Vinci.” (Mark Haddon)

„Inovator, postmodern, metafictional… cea mai originala experienta de lectura a anului, un roman care nu seamana cu nici un altul aparut in ultimele decenii.” (The Independent)

„Un roman inteligent, incitant, plin de umor… si, nu in cele din urma, emotionant.” (Sunday Times)

Steven Hall s-a nascut in 1975 in Anglia. Absolvent de Arte Frumoase, a devenit unul din membrii fondatori ai Manchester’s Wet Nana si a produs mai multe piese de teatru si videoclipuri muzicale. A debutat ca scriitor in volumul colectiv New Writing 13 (Picador, 2005) cu o proza scurta intitulata „Povesti pentru o carte de telefon”. Amintirile rechinului (2007), primul sau roman, a fost primit cu un entuziasm fara precedent atit de critici, cit si de cititori, fiind comparat cu Fight Club sau cu filmele lui David Lynch. Mai mult, se zvoneste ca Nicole Kidman, pasionata de scenariul imaginat de Steven Hall in romanul sau, i-ar fi cerut autorului sa ia in considerare posibilitatea de a crea o varianta in care, in eventualitatea unei ecranizari, rolul principal sa-i poata reveni chiar ei.

Steven Hall, Amintirile rechinului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *