Leonard Cohen, Joaca preferata. Frumosii invinsi

La inceputul carierei sale, Cohen afirma ca „aspira sa ajunga un poet minor” si nu mai mult de atit. Astazi, succesul sau in plan literar si muzical depaseste cu mult asemenea asteptari. Talentul artistului de a explora si exploata sentimentele umane, de a crea stari si imagini socante sau cel putin percutante impun un aer de prospetime ce se simte atit in proza si poezia, cit si in muzica lui Leonard Cohen. Exista oare vreun alt roman atit de irezistibil si care sa surprinda cu atita acuitate anxietatile tineretii ca De veghe in lanul de secara? Fara indoiala, acesta este Joaca preferata, volumul de debut al lui Leonard Cohen. Una dintre cele mai bune zece carti canadiene ale secolului XX.” (Globe and Mail)

„ Frumosii invinsi este o lectura fascinanta, cel mai viu, mai captivant si mai curajos roman modern din cite mi-a fost dat sa citesc.” (Michael Ondaatje)

„Stralucitor, exploziv, un izvor nesecat de talent… James Joyce n-a murit, ci traieste in Montreal sub numele de Cohen si priveste lumea prin ochii lui Henry Miller.” (Boston Sunday Herald)

„Demersul romanesc, bazat pe o propulsie erotica necontenita, nu e insa o inscenare gratuita, un scenariu exhibitionist, ci explorarea atenta a complicatelor relatii dintre personaje care, inainte de a exista intr-o carte, sint de gasit in realitate.” (Mircea Mihaies)

Leonard Cohen s-a nascut in 1934 la Montreal. A absolvit McGill University, unde, la virsta de 17 ani, a infiintat si un grup muzical de country, numit Buckskin Boys. Tot atunci incepe sa scrie si versuri. Primul sau volum de poezii, Let Us Compare Mythologies, apare in 1956, dar recunoasterea si succesul – inclusiv in afara granitelor Canadei – vin odata cu al doilea volum de versuri, The Spice Box of Earth, aparut in 1961. Dupa ce studiaza o scurta perioada de timp la Columbia University din New York, Cohen se stabileste in Grecia, pe insula Hydra si publica un nou volum de poezii care va stirni multe controverse, nu doar din cauza titlului: Flowers for Hitler (1964). In aceeasi perioada ii apare primul roman, The Favourite Game (Joaca preferata, 1963; Polirom, 2003, 2008), o carte cu tenta autobiografica despre un baiat din Montreal care isi descopera vocatia de poet. Trei ani mai tirziu, acesta va fi urmat de Beautiful Losers (Frumosii invinsi, 1966; Polirom, 2003, 2008), un experiment narativ indraznet si provocator despre demitizarea lumii moderne. Spirit nelinistit, mereu in cautare de nou, Cohen paraseste Grecia la sfirsitul anilor ’60, traieste o vreme in Anglia, apoi in Statele Unite si revine frecvent in Canada. In 1967 participa la Festivalul de Muzica Folk din Newport, unde este remarcat de John Hammond de la casa de discuri Columbia A&R (producatorul lui Billie Holiday, Bob Dylan, Bruce Springsteen). Ca rezultat al acestei intilniri, in acelasi an apare albumul de debut al cantautorului canadian – The Songs of Leonard Cohen. Din acest moment, cariera sa de succes pe scena internationala se lanseaza fulminant. Multe din cintecele lui ajung sa fie folosite in coloana sonora a unor filme remarcabile (cum ar fi McCabe and Mrs. Miller al renumitului regizor Robert Altman). In 1993 se organizeaza la Red Deer, Alberta, prima sesiune de comunicari avind ca subiect opera lui Leonard Cohen. In acelasi an, scriitorul si muzicianul canadian primeste Governor General’s Performing Arts Award pentru intreaga sa activitate.

Leonard Cohen, Joaca preferata. Frumosii invinsi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *