Thomas Wolfe, De la moarte pina-n zori

De la moarte pina-n zori este o colectie de 14 povestiri, unite prin atmosfera sumbra si amestecul de proza lirica si impresionism. Desi inclinat sa scrie romane fluviu, asemeni mentorului sau, Proust, Thomas Wolfe a reusit sa slefuiasca 14 bijuterii, adevarate tururi de forta stilistica. Acest volum l-a facut pe Faulkner sa-l considere cel mai mare scriitor american in viata si i-a influentat atit pe Jack Kerouac, cit si pe Philip Roth. Povestirile descriu o lume lipsita de orice speranta, unde singura certitudine este moartea.

„Numele lui Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald si Thomas Wolfe sint repere de neocolit ale secolului XX. Fiecare dintre acestia a devenit o adevarata legenda inca din timpul vietii.” (The Hemingway Review)

„Thomas Wolfe scria de parca ar fi fost minat de insusi geniul inspiratiei. Nici un alt autor din generatia sa nu a stapinit limbajul cu atita maiestrie, nici nu a avut pasiunea si energia lui.” (The New Yorker)

„Wolfe este un scriitor care s-a daruit operei sale cu o intensitate fara precedent, un scriitor chinuit de stradania neincetata de a-si stapini materialul si talentul, uriase amindoua: o confruntare dura, epuizanta, nebuneasca.” (Publishers Weekly)

Thomas Clayton Wolfe (1900-1938) este considerat unul dintre cei mai importanti scriitori ai secolului trecut. La virsta de saisprezece ani, a fost admis la Universitatea din North Carolina, unde a inceput sa colaboreze la ziarele si revistele studentesti. Patru ani mai tirziu, si-a continuat studiile de dramaturgie la Harvard, sub indrumarea lui George Pierce Baker, fondatorul Atelierului 47. In scurt timp a trecut insa la proza, considerind-o forma de exprimare optima pentru stilul care-l caracterizeaza, o explozie violenta de adjective si adverbe care capteaza realitatea inconjuratoare ca pe o tesatura senzoriala robusta si densa. In timpul vietii i-au aparut doar patru carti: romanele Look Homeward, Angel (Priveste, inger, catre casa, 1929; in pregatire la Editura Polirom) si Of Time and the River (1935), culegerea de povestiri From Death to Morning (De la moarte pina-n zori, 1935) si eseul cu caracter autobiografic The Story of a Novel (1936). A murit tinar, din cauza unei tuberculoze meningo-cerebrale, in ultimii trei ani din viata fiind inconstient. Alte doua romane, The Web and the Rock, 1939 si You Can’t Go Home Again, 1940, au aparut postum, lor adaugindu-li-se volumul de povestiri The Hills Beyond, 1941 si alte antologii de proza scurta si versuri. In ciuda scurtei sale cariere, opulenta limbajului si originalitatea scriiturii fac din Thomas Wolfe unul dintre cei mai straluciti si mai apreciati scriitori ai secolului XX.

Thomas Wolfe, De la moarte pina-n zori

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *