Aventurile lui Habarnam si ale prietenilor sai din Carturesti

” Ascunzatori” / Expozitie de pictura Oana Bolog Bleich la libraria Carturesti (str. Mercy, nr. 7, Timisoara)

“Intr-o casuta de pe strada Campanulelor locuiau laolalta saisprezece prichindei.”

A fost odata, in naucitorii ani ’80, o carte pentru copii emblematica pentru intreaga generatie cu cheie la gat a acelui deceniu: “Aventurile lui Habarnam si ale prietenilor sai”, de Nikolai Nosov, minunat ilustrata de graficianul Alexei Laptev. Doldora de pataniile unor pitici mici cat firele de iarba, toti atat de simpatici incat cu greu iti alegeai un preferat, cartea era de gasit, ferfenita de atatea recitiri, in aproape orice casa cu copii optzecisti.

“Cel mai de seama dintre ei era un prichindel numit Stietot. Il poreclisera Stietot pentru ca intr-adevar stia foarte multe lucruri. In aceeasi casuta mai locuia vestitul doctor Pilula, cel care-i vindeca pe pitici de orice boala. Veneau apoi la rand pictorul Acuarela, muzicantul Gusla si alti prichindei: Grabila, Dondanel, Tacutul, Gogoasa, Zapacila, cei doi frati Posibil si Probabil. Insa cel mai vestit dintre toti era prichindelul zis Habarnam. Il poreclisera Habarnam pentru ca nu stia nimic.”

Habarnam, mai mic decat o papadie, dar cu palarie uriasa, s-a pitit la Carturesti in ascunzatorile tablourilor Oanei Bolog Bleich. Se amuza dosindu-se dupa o tusa mai bogata sau dupa un colt de rama. Se iveste de dupa coltul unei casute, de sub borul palariei lui enorme sau, mai stii, chiar de dupa ceasca de ceai a celor care vin in ceainaria Carturestiului. Cateodata e singurel in ascunzatoare, alteori sunt in aceeasi rama si ceilalti prieteni ai lui: cateodata doctorul Pilula, cateodata Dondanel, iar pe restul, mititei si cu ghetutele bine infipte in vopseaua de ulei a Oanei Bolog Bleich, ii veti descoperi voi.

Arta Oana Bolog Bleich face, la Carturesti, un dar minunat: nu ne regreseaza in copilarie, caci nostalgiile sunt fara folos, ci aduce in prezentul nostru de adulti copilaria intreaga – curiozitatea, hlizeala, descoperirea. In tablouri cu “ascunzatori” care dau titlul expozitiei, numai bune de descoperit si de zambit.

***************************************************************************

Oana Bolog Bleich s-a nascut la 12 decembrie 1981, detine un masterat in pictura la Universitatea de Vest, Facultatea de Arte Plastice si este licentiata a aceleiasi facultati. Este membra a Uniunii Artistilor Plastici din 2000.

***************************************************************************

Expozitia de pictura “Ascunzatori” a Oanei Bolog Bleich va fi la libraria Carturesti (Str. Mercy, nr. 7, Timisoara) pana pe 20 februarie 2009.


*Citate: “Aventurile lui Habarnam si ale prietenilor sai” – Nikolai Nosov

http://www.carturesti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *