Bret Easton Ellis, Glamorama

Bret Easton Ellis este autorul celebrului American Psycho, roman-cult al anilor ’90 si, in acelasi timp, una dintre cele mai controversate carti din intreaga literatura contemporana, pentru care, in opinia criticilor, America nu-l va uita – nici ierta – vreodata. Romanul lui Bret Easton Ellis nu neglijeaza nici unul din „condimentele” cu care autorul si-a obisnuit cititorii.

Plasata in lumea modei si a glamour-ului sau gaunos, cartea infatiseaza, cu sarcasm si umor, o situatie cu iz de fantezie suprarealista: citeva modele din lumea sic a modei internationale se convertesc la terorism si pun la cale o mare conspiratie. Debusolare, lipsa de sens, sex, crime si atentate, toate sint ingrediente necesare ale unei istorii a carei semnificatie se dezvaluie pe nesimtite, pe masura ce naratiunea avanseaza. Povestea are un ritm si o evolutie ce fac din personajul narator, Victor Ward/Johnson, un soi de picaro alert de sfirsit de mileniu, implicat intr-o aventura incredibila, care poarta amprenta asa-numitei epoci MTV contemporane.

„Glamorama este cartea care ar putea sa-l impuna pe Ellis drept cel mai ambitios si mai indraznet scriitor al generatiei sale. Este o reflectare perfecta a epocii noastre, un roman ce trebuie neaparat citit.” (The Seattle Times)

Nascut in 1964 in Los Angeles, Bret Easton Ellis a cunoscut succesul inca de la debut, cu romanul Mai putin decit zero (1985), scris pe cind studia la Bennington College, in Vermont. In 1987 publica al doilea roman, Regulile atractiei, iar in 1991 ii apare American Psycho, o carte-bomba, pentru care s-a spus ca America nu-l va uita (si nici ierta) vreodata. Roman-cult al anilor ’90, ecranizat in 2000, American Psycho a declansat controverse aprinse, autorul fiind chiar obligat sa-si anuleze primul turneu de promovare a cartii din cauza amenintarilor. Ellis a mai publicat volumul de povestiri Informatorii (1994) si romanele Lunar Park (2005) si Glamorama (1998). Considerat de multi critici un nihilist – desi el insusi se declara un moralist –, Bret Easton Ellis scrie carti extrem de dure si de captivante, ce au drept personaje tineri moderni si fara astimpar, decisi sa-si traiasca viata din plin intr-un vid existential si moral de care sint mai mult sau mai putin constienti. Din creatia prozatorului american, Editura Polirom a publicat in limba româna romanele American Psycho (2005), Lunar Park (2006), iar acum Glamorama.

Bret Easton Ellis, Glamorama, Biblioteca Polirom, Pret: 39.95 lei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *