Carturesti / Carturesti. Strada Mantuleasa, colt cu Champs Elysees

Amor de carte romaneasca scrisa in Franta
Sambata, 31 ianuarie 2009, ora 16:00, Carturesti

Libraria Carturesti (din incinta Iulius Mall Cluj) va invita la cea de-a treia runda a proiectului “Cartea pereche”. Sambata aceasta, invitam laolalta, incepand cu ora 16:00, amorezatii de carti scrise de autori nascuti in Romania si stramutati in Franta. Vorbim, desigur, mai intai, de triumviratul Eliade-Cioran-Ionescu. Dar si de Barbu Fundoianu. Intr-un fel, chiar si de Vintila Horia si de al sau Goncourt controversat si de Martha Bibescu, cea indragita de Rilke.

Partenera de flirt livresc ne va fi sambata aceasta Solene Brunet, lector la Facultatea de Litere din cadrul Universitatii Babes-Bolyai. Intalnind-o la masa vecina, nu va sfiiti, ci fiti curiosi si profitati de ocazie: puteti discuta firesc cu un reprezentant al tarii gazda despre masura in care scriitorii romani sunt cunoscuti in Franta. Sunt ei vazuti ca “scriitori francezi de origine romana”? Si, mai ales, este acest lucru relevant, la balanta contabila?

Carturestenii sunt acolo sa va gazduiasca, sa va propuna carti si ceaiuri aspre potrivite. Discutiile intre amorezatii de carte sunt, insa, libere, neintermediate, ca intre buni vecini ce se asaza unii langa altii pentru a povesti simplu si natural despre cartile pe care le indragesc, in cautarea unei carti pereche.

Sambata aceasta ne intalnim la Carturesti cu romani al caror Dumnezeu s-a nascut in exil. Unii, adusi pe culmile disperarii de o lume care nu le este patrie. Altii scriindu-si exasperarea in replicile unei cantarete chele. Ne intalnim cu ei la Carturesti, colt cu strada Mantuleasa. Parlez-vous francais, Monsieur Ionescu?

__________________________________________________________________________
Programul “Cartea pereche” va aduce impreuna, la Carturesti, sambata de sambata, oamenii indragostiti de o aceeasi carte, de acelasi scriitor, de acelasi gen literar. Ori poate carti si oameni care, la o prima ochire, nu au nimic in comun, dar care vor avea astfel sansa de a-si descoperi o carte pereche. Pentru fiecare sambata, Carturesti va propune o tema, un gand, o idee ce va aduce impreuna oameni asemenea.

http://www.carturesti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *