Centenar Eugene Ionesco

Acasa la Ionescu este titlul Programului Cultural National care se deruleaza in anul 2009, centenar Eugene Ionesco si declarat de catre UNESCO “An International Eugene Ionesco”. Programul, initiat de Societatea Culturala Eugen Ionescu Slatina si Primaria Muncipiului Slatina, include diverse proiecte culturale printre care si “JOCUL DE-A TEATRUL IN FARAME” care cuprinde organizarea unor calatorii prin teatrele din tara care au pregatite (sau pregatesc pentru stagiunile 2008-2009, 2009-2010) spectacole dedicate dramaturgiei ionesciene.

SAMBATA 4 aprilie 2009, ora 19:00 in teatrul Studentesc PODUL va invitam la spectacolul
“SCAUNELE” de Eugene Ionesco
Distributia:Visi Ghencea ( Batranul),Ristina Baboi (Batrana), Gheorghe Griscenco (Oratorul)
Lumini si sonorizare:Valeru Ciurea
Spectacol realizat de: Mihai Lungeanu

prezentat de TEATRUL “EUGEN IONESCU” SLATINA

LOC: sala POD ( etaj IV) din CCS Bucuresti ( Calea Plevnei 61)
Intrarea este libera in limita locurilor disponibile.
Parteneri media; www.port.ro, 24 FUN, www.sensotv.ro

Despre spectacol:
Societatea Culturala Eugen Ionescu din Slatina, avand ca act de nastere acordul scris al dramaturgului, datat 1991, si-a propus, printre altele, si determinarea formarii unui teatru municipal, dedicat proiectelor teatrale legate de dramaturgia ionesciana. Institutia, infiintata si sustinuta financiar de catre Primaria Municipiului Slatina (in anul 2000), a oferit publicului cate o premiera pentru fiecare stagiune, precum si ipostaze teatrale ionesciene prilejuite de manifestarile anuale intitulate Zilele Eugen Ionescu. Beneficiind de o echipa formata din actori amatori apartinand trupei de teatru EVRIKA (Visi Ghencea, Ristina Baboi, Nicu Popa, Gheorghe Griscenco) si sub o permanenta indrumare profesionista asigurata de directorul si regizorul artistic Mihai Lungeanu, Teatrul EUGEN IONESCU si-a castigat un profil distinct, asa cum o demonstreaza si albumul “De la Slatina la Paris”, editat de CJCPCTC Olt, dedicat celor opt ani de proiecte si evenimente teatrale.
Lipsa unui sediu stabil a reprezentat o permanenta provocare, si administrativa dar si artistica, determinand proiecte inedite, desfasurate in spatii teatrale neconventionale, atat in tara cat si peste hotare. Cu participari notabile in deplasari si la festivaluri, precum si primitoare gazda pentru prestigioase teatre bucurestene, nationale sau europene (Bulgaria, Turcia), Teatrul EUGEN IONESCU reprezinta azi o motivatie dinamica a proiectului prin care Primaria Municipiului Slatina si-a propus, pentru anul dedicat centenarului IONESCO, realizarea unei sali proprii de spectacol. Cele 12 premiere realizate pina acum, dovedind o preocupare constanta pentru dramaturgia romaneasca (I.L.Caragiale, Eugen Ionescu, Matei Visniec, Teodor Mazilu, Daniel Ernestina) au contribuit la consolidarea unui public tanar, informat si receptiv la fenomenul teatral.
Sustinerea, prin toate formele specifice, pe care institutia o acorda Programului National Cultural ACASA LA EUGEN IONESCU, dovedeste o responsabila atitudine culturala si civica, precum si un perseverent efort de a nu-si trada ambitioasele propuneri artistice.
Spectacolul SCAUNELE, beneficiind de intrepretarea actorilor Visi Ghencea, Ristina Baboi si Gh. Griscenco, a reprezentat Slatina (si Romania) in intalniri teatrale organizate la Bruxelles si la Paris. Prin realizarea acestei versiuni scenice, regizorul Mihai Lungeanu si-a propus explorarea unui univers uman complex, pe care autorul il dezvaluie publicului treptat, pe masura inaintarii, aparent absurde, intr-un trecut care pregateste viitorul.
Invitatia renumitului teatru studentesc PODUL onoreaza si obliga, fiind o dovada in plus ca dramaturgia ionesciana poate oferi o reala sansa de comunicare intre generatiile secolului XXI. (Mihai LUNGEANU -director al Teatrului EUGEN IONESCU din Slatina)

Despre PROIECTUL “ACASA LA IONESCU” puteti solicita detalii domnului Mihai Lungeanu tel: 0723552953

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *