DERVISUL SI MOARTEA de Meša Selimović acum la Editura LEDA

Dervişul şi moartea, celebrul roman încărcat de poezie al scriitorului bosniac Meša Selimović, capodopera care i-a adus autorului său notorietatea internaţională, rescrie povestea fascinantă a unui colţ de Balcani, unde etniile, religiile şi conflictele istoriei par să-şi fi împletit pentru totdeauna destinele.

Poate cineva depărtat şi necunoscut va citi însemnările mele neobişnuite, şi mă tem că nu va înţelege totul, căci pare-se există cu adevărat un fel anume de a gândi al dervişilor despre ei şi despre această lume, în care tot ce e al nostru atârnă de alţii.

Sfârşit de secol XVIII în vechiul oraş Sarajevo, aflat sub stăpânire otomană. Cinstea, meditaţia şi întreaga credinţă a tânărului derviş Ahmed Nurudin sunt tulburate de torturarea şi moartea fratelui său nevinovat. Suferinţa este greu de îndurat şi cere răzbunare. Dar revolta pe care o pune la cale ascetul musulman îl va conduce pe un drum neaşteptat.

Traducere din limba sârbă de Voislava Stoianovici
Preţ: 44,90 lei
Format: 13×20 cm; 464 pagini

Scriitorul bosniac MEHMED „MEŠA” SELIMOVIĆ (1910–1982) este unul dintre cei mai valoroşi romancieri pe care i-a dat literatura fostei Iugoslavii în secolul XX. Cele mai cunoscute opere ale sale, traduse cu succes în limbi de circulaţie internaţională, au ca subiect Bosnia şi Herţegovina, în special provincia otomană a Bosniei. Selimović a început să scrie târziu. Capodopera care i-a adus celebritatea este Dervişul şi moartea, publicată în 1966. Unii critici au asemuit-o cu Procesul lui Kafka şi au făcut trimiteri la personaje ca Raskolnikov şi Stephen Dedalus. Printre scrierile sale se mai numără romanele Tvrđava (Cetatea), Ostrvo (Ostrovul) şi Krug (Cercul).

Grupul Editorial Corint a luat fiinţă în 2004, prin reunirea sub o singură siglă a editurilor Corint, Leda, Runa şi Corint Junior. Aflate în al doilea deceniu de activitate în domeniul cărţii, editurile componente oferă cititorilor peste 400 de titluri anual, în domenii de o mare diversitate: de la manuale şcolare la dicţionare, atlase şi tratate, lucrări de medicină, istorie, geografie, geopolitică, IT, carte pentru copii şi tineret etc.

www.ledabooks.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *