Dorel Vişan, un Căutător de Destine

La Casa Capşa a avut loc lansarea volumului Căutător de destine. Puşa Roth în dialog cu Dorel Vişan. In cadrul evenimentului, Puşa Roth şi Dorel Vişan au răspuns întrebărilor jurnaliştilor, au acordat interviuri şi au oferit autografe invitaţilor. Totodata, actorul şi scriitorul Dorel Vişan le-a mulţumit celor mulţi care i-au fost alături de-a lungul carierei, în mod special maestrului Radu Beligan, prezent la eveniment alături de alte nume importante precum: Gheorghe Dinică, Tudor Gheorghe sau Mihai Tatulici. Apăruta la Editura Ars Longa din Iaşi, în colecţia „Summa cum laude”, cartea se constituie într-o veritabilă monografie a artistului, transpusă sub forma unui dialog, în care sunt rememorate cu har etapele carierei sale, rolurile din spectacole de referinţă ale Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, precum Woyzeck şi Falstaff, rolurile excepţionale din filme: Iacob din filmul lui Mircea Daneliuc (1988), Ion Creangă (Un bulgăre de humă, 1989), Tudor Bălosu (Moromeţii, 1988), Gardianul „Dumnezeu” (Cel mai iubit dintre pământeni, 1993), Senatorul Vârtosu (Senatorul melcilor, 1995) ş.a.
Căutător de destine cuprinde şi o selecţie de articole de Dorel Vişan (Întrebări ce par a nu avea nicio legătură), multe dintre ele cu caracter de proză literară, biografie artistică şi postfaţă de Costin Tuchilă, referinţe critice şi un amplu material fotografic, alaturi de reflecşii incitante asupra artei dramatice, teatrului şi filmului din zilele noastre.
Actorul Dorel Vişan, în vârstă de 72 de ani, a declarat că nu se mai întoarce la teatru, respingand total aceasta idee. Motivaţia sa a fost aceea ca regizorii români scormonesc mai mult după lucruri şocante şi prea puţin in sufletul actorului, asa cum ar trebui. Ultimul rol al lui Dorel Vişan pe scena unui teatru a fost în spectacolul din 1999, „Visul unei nopţi de vară”, de William Shakespeare, în regia lui Victor Ioan Frunză.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *