Editura TAJ BOOKS & MEDIA deschide COLECTIA MAHARAJAHULUI – carti cu parfum de epoca, cu un roman de Kiki Skagen Munshi

Romanul “NONNY, NANI – o poveste indiana” de Kiki Skagen Munshi are o istorie incredibila: a fost scris in anii ’60, cand autoarea a locuit in palatul maharajahului din Bikaner, inainte ca xeroxul sa patrunda in India. Printr-o intamplare nefericita, ambele manuscrise s-au pierdut: unul prin posta indiana, celalalt din neatentia agentului american. Descurajata, Kiki a renuntat la carte, pana anul trecut, cand s-a apucat sa rescrie povestea.

Cititorii romani isi vor aminti poate de Kiki Skagen Munshi, din anii pe care autoarea, pe atunci diplomat, i-a petrecut in Romania, in calitate de Director al Bibliotecii Americane, si apoi de Consilier de presa si cultura al Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti

Imediat dupa absolvirea Universitatii, Kiki Skagen Munshi a primit o bursa Fulbright la Ahmedabad (India). Povestea indiana a inceput pentru autoare in 1965, cand, aflata la studii in Ahmedabad, s-a indragostit de profesorul G. S. Munshi. Sase ani mai tarziu, cand Kiki a revenit in India, cei doi s-au casatorit. Din acest mariaj a rezultat o fiica, Zia, nascuta in New Delhi in anul 1973. Intrand in randurile diplomatiei americane, Kiki a fost trimisa in misiuni in diverse tari, printre care si Romania, unde a lucrat timp de patru ani, pana in anul 1987, ca Director al Bibliotecii Americane din Bucuresti. Dupa moartea sotului, povestea de dragoste a autoarei cu India nu a luat insa sfarsit. “M-am indragostit de doua tari”, declara Kiki: “India si Romania”.

In anul 1997, autoarea s-a intors in India, ca atasat de presa la ambasada americana din New Delhi. Imediat dupa aceea, in anul 2000, Kiki s-a intors in Romania, intr-o noua misiune diplomatica, de consilier al ambasadei Statelor Unite. Dupa pensionare, ea si-a sustinut un doctorat in istorie la Universitatea din Bucuresti si calatoreste cel putin o data pe an in Romania, ca si in India. Recasatorita astazi cu Wayne Harris, ea traieste in muntii Californiei de Sud, plimbandu-se cu caii sai romanesti (Haiduc si Hidalgo), si scrie un roman a carui actiune se petrece in Romania. Astazi, ea este in Romania, unde a sosit pentru a-si lansa cartea.

Actiunea cartii este plasata in anii ’20… Nonny, o fetita din California, isi insoteste tatal in India. In Rajasthan, ea descopera o noua lume, a maharajahilor, a gesturilor interzise, a femeilor care privesc lumea din spatele dantelei de piatra a ferestrelor inchise… O lume pe care incepe sa o iubeasca…

Cartea se va lansa vineri, 27 martie, ora 14:00, la Libraria Sadoveanu din Bucuresti, in prezenta autoarei. Ii vor fi complici scriitorul Dinu Sararu, Carmen Cotovanu Pesantez, director general interimar Biblioteca Pedagogica Nationala I.C. Petrescu, Tania Siperco, traducatorul cartii, si Adelina Patrichi, scriitor si director editorial al editurii.

“COLECTIA MAHARAJAHULUI carti cu parfum de epoca” se va imbogati in luna iunie cu un nou titlu: MOARTE LA CURTEA RAJAHULUI, un mistery de Shivani Singh. Un debut stralucitor, aclamat de presa indiana, al unei autoare-printesa! Autoarea va fi prezenta la lansarea din Romania!

http://www.editurataj.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *