Gaudeamus 2011 în cifre: 400 de expozanți, 650 de lansări de carte, 110.000 de vizitatori

Târgul Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură, ediţia a XVIII-a în cifre:
– număr record de vizitatori: 110.000 în cele cinci zile ale Târgului
– peste 400 de expozanţi
– peste 650 de evenimente culturale
– peste 3000 de volume donate în cadrul campaniei nationale de donaţii „Cărţile se întorc acasă”. Cărţile colectate în urma campaniei vor fi donate biblotecilor publice din Chişinău, cu prilejul lansării unui nou post regional, Radio România Chişinău. Vezi și galeria foto aici.

În cele cinci zile ale Târgului peste 400 de expozanţi – edituri româneşti şi străine, instituţii de învăţământ, centre şi asociaţii culturale, distribuitori de carte, agenţii literare etc. – au oferit publicului noutăţi editoriale din cele mai reprezentative domenii pentru segmentul cultural-educaţional. Maratonul de evenimente culturale desfăşurat pe întreaga durată a Târgului a continuat până la închidere, totalizând un număr record de peste 650 de lansări şi prezentări de carte, seminarii şi mese rotunde, întâlniri cu scriitori şi conferinţe. Italia a fost ţara invitată de onoare la ediţia din acest an a Târgului: peste 15 personalităţi culturale italiene de primă mărime, scriitori, critici literari, traducători şi jurnalişti au fost invitaţi speciali la GAUDEAMUS 2011. Ambasada Italiei, organizatoarea prezenţei italiene ca invitat de onoare al Târgului, a propus publicului peste 30 de evenimente culturale, aducând în premieră în România 34 de edituri reprezentative pentru actualitatea editorială din Italia. Preşedintele de onoare al acestei ediţii, Luciano de Crescenzo, a oferit publicului, sâmbătă, 26 noiembrie, o evocare emoţionantă a carierei sale de scriitor, actor şi regizor de film.

În ultima zi a Târgului, duminică, 27 noiembrie, a avut loc decernarea premiilor GAUDEAMUS, astfel:

Trofeele GAUDEAMUS, acordate prin Votul Publicului
– locul I: Editura HUMANITAS;
– locul II: Editura RAO;
– locul III: Editura Nemira;
Cea mai râvnită carte a Târgului – premiu acordat prin Votul Publicului volumului Răspuns criticilor mei
şi neprietenilor lui Negru Vodă, de Neagu Djuvara, publicat la Editura Humanitas şi lansat cu prilejul Târgului;
Premiul de Excelenţă: acordat unei edituri implicate în proiecte de promovare a literaturii române în plan internaţional: Editura Vinea;

Premii acordate vizitatorilor:
Premiul Miss Lectura, acordat celei mai frumoase cititoare prezente la Târg: domnişoara Gabriela Conţu, Facultatea de Litere, secţia Comunicare şi Relaţii Publice, Universitatea din Bucureşti. Câştigătorii Tombolei GAUDEAMUS, derulată pe baza biletelor şi abonamentelor de intrare în Târg, desemnaţi prin tragere la sorţi, au fost: Alexandru Bruda, Radu Grigore şi Gabriel Ghişea. Premiile au constat în 3 tablete Evolio şi în 3 smartphone-uri Orange.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *