Herta Muller, scriitoare de origine romana, premiul Nobel pentru literatura in 2009

Herta Mueller, scriitoare nascuta in 1953 intr-un sat din judetul Timis, a cistigat Premiul Nobel pentru Literatura pentru anul 2009.

A facut studii de germană şi literatura română la Universitatea Timişoara. În 1976, Müller a început să lucreze ca traducător pentru o companie de inginerie, dar a fost respinsă în 1979, pentru refuzul ei de a coopera cu Securitatea. Iniţial a profesat la o gradinita cu predare in limba germana  şi a dat  lecţii germană in  particular. Prima ei  carte a fost publicata în România (în limba germană), în 1982, şi a apărut doar într-o versiune cenzurată, ca şi în cele mai multe publicaţii ale timpului.

În 1987,Herta  Müller a plecat în Germania cu sotul ei. Dea lungul anilor, ea a fost acceptata la multe  universităţi din Germania şi în străinătate. Ea locuieşte în prezent la Berlin. Müller a primit titlul de membru al Academiei germane pentru scris şi poezie în 1995. În 1997, ea sa retras de la centrul PEN din Germania, în semn de protest fata de  fuzionarea cu fosta Republică Democrată Germană .

În iulie 2008, Müller a trimis o scrisoare critică deschisă catre Horia-Roman Patapievici, presedinte al Institutului Cultural Roman. Acest lucru a fost ca o reacţie la sprijinul acordat de ICR pentru un roman-german la Scoala de vara  care implică doi foşti informatori ai Securităţii.

Sursa: www.wikipedia.org

2 thoughts on “Herta Muller, scriitoare de origine romana, premiul Nobel pentru literatura in 2009”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *