Imaginea adolescentilor prin “Tzeava de Media”

Concursul de reportaje TV pentru adolescenti “Tzeava de media”, organizat in perioada martie-mai 2009 de Asociatia non-profit SHOTRON, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si cu sprijinul editurilor Humanitas, Tritonic si al ziarului Cotidianul, a pus fata-n fata aproape 100 de tineri “reporteri” din 10 licee bucurestene.

Cele 20 de echipe au fost atrase cu precadere de tema “Olimpici sau golani; clisee si realitati despre adolescenti in mass-media romaneasca”, dar au abordat cu indrazneala specifica varstei si subiecte legate de imaginea adolescentilor reflectata de micul ecran sau de presa scrisa.
Parerea generala a celor intervievati a fost ca tinerii nu sunt “vazuti” de catre presa asa cum sunt in realitate si nici nu regasesc subiecte sau emisiuni de televiziune care sa li se adreseze. Reportajul castigator trateaza tema televiziunii pentru adolescenti, atragand atentia asupra lipsei de programe adecvate si adresate acestei varste. (http://www.youtube.com/watch?v=RqWhSrezhdQ)
„A fost un proiect dificil”, spune unul din membrii echipei castigatoare. „Cand am auzit prima oara de el am crezut ca va fi infinit de usor fata de… aventura prin care am trecut. Primul meu gand a fost \’Un reportaj? Cine nu poate asta?\’ … acum tot eu imi raspund: \’Putini oameni reusesc sa faca asa ceva ca la carte\’”, a incheiat Maria Craciun, eleva in clasa a XI-a F la Colegiul National „Iulia Hasdeu”.
„Mai mult de jumatate din echipele inscrise in concurs s-au retras din cauza dificultatilor cu care s-au confruntat in realizarea reportajului”, declara Iulia Radu de la Asociatia SHOTRON, organizatorul concursului. „Tinerii au aflat cu aceasta ocazie ca meseria de jurnalist nu presupune doar faima si vorbe, ci si multa munca, tenacitate si o colaborare foarte buna intre membrii unei echipe. Doar putini dintre participanti au ajuns sa faca dovada acestor calitati si ei merita sa fie premiati si laudati pe masura”, a incheiat reprezentanta SHOTRON.
Reportajele au fost analizate conform unor criterii stricte de un juriu alcatuit din profesionisti de televiziune, de radio si din presa scrisa si din specialisti cu experienta in comunicare. Cele 8 reportaje finaliste au fost postate pe YouTube si pe site-ul SHOTRON si pot fi urmarite la adresa
http://www.shotron.ro/node/190
Primele 3 premii au fost castigate de echipe din C.N. “Iulia Hasdeu” – echipele “Luigi” si “GreenFlash” (locurile I si III) si din C.N. Gh. Lazar, echipa “Morsele” (locul II). Mentiuni au fost acordate echipelor din C.N. “Mihai Viteazul”, din C.N. “Emil Racovita” si din Colegiul Tehnic “Traian”. Premiile constau in carti oferite de ziarul Cotidianul si de editurile Humanitas si Tritonic.

Despre SHOTRON
Asociatia SHOTRON este o organizatie non-guvernamentala infiintata in anul 2006 care isi propune sa ofere parintilor cu copii intre 4 si 12 ani, precum si tinerilor, repere indispensabile pentru o formare culturala necesara unei dezvoltari armonioase. Aceasta consiliere culturala este realizata atat on-line, pe site-ul asociatiei www. shotron.ro , cat si prin diferite proiecte realizate de catre o echipa de voluntari dedicati tinerei generatii. Radio, teatru, reviste, carti, filme, desene animate, jocuri – toate sunt filtrate printr-o scala de valori autentice avand drept scop educatia si pregatirea copiilor pentru mass-media. Educatia pentru mass-media presupune formarea de abilitati pentru o receptare folositoare, adecvata fiecarei persoane in parte .
Asociaţia SHOTRON are sediul in Bucureşti, Str. Minis. nr. 6, codul de identificare fiscala al entitaţii non-profit: 20983215, cont bancar la BRD, IBAN: RO41BRDE441SV82058884410.

http://www.shotron.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *