La Bucureşti şi Suceava, ciclu de documentare de autor: Javier Rioyo

De la portretul în mişcare al asasinului lui Lev Troţki la peisajul multicultural al Tangerului – patru filme documentare de autor dintre cele mai puternice.

La Bucureşti şi Suceava, ciclu de documentare de autor: Javier Rioyo

 

Între 4 şi 24 mai 2011, la Cinema Elvira Popescu, Bd. Dacia 77, din Bucureşti, şi între 6 şi 13 mai la Universitatea „Ştefan cel Mare”, Facultatea de Litere, Amfiteatrul A115, din Suceava, Instituto Cervantes din Bucureşti prezintă o serie de documentare semnate de Javier Rioyo (Alcalá de Henares, 1952): Asaltar los cielos (1996), un documentar despre Ramón Mercader (asasinul liderului sovietic Lev Trostky), răsplătit cu Premiul Special pentru Film la Premiile Ondas şi Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la Bogotá, A propósito de Buñuel (2000), Tánger, esa vieja dama (2001) şi Extranjeros de sí mismos(2001), despre Războiul Civil spaniol, filmat în localitatea Belchite, unde a avut loc una dintre luptele cele mai crunte ale confruntării.

Licenţiat în  Ştiinţele Informaţiei, Javier Rioyo este jurnalist, scriitor, regizor şi scenarist de film, radio, TV şi teatru. În 1994, a fondat casa de producţie Cero en Conducta, împreună cu José Luis López-Linares, cu care a co-regizat toate cele patru documentare prezentate în România. În 2003 a filmat un documentar despre scriitorul şi pictorul Rafael Alberti (1902-1999), cu titlul Alberti para caminantes. Din 2004 până în 2008, a regizat şi prezentat la TVE2 emisiunea săptămânală despre cărţi Estravagario, pentru care a primit Premiul Fomento pentru Lectura decernat de Asociaţia Editorilor din Spania.

Colaborator al suplimentului săptămânal Domingo al ziarului El País şi al revistei Cinemanía, Javier Rioyo conduce, de asemenea, propria casă de producţie, Storm Comunicación.

 

Asaltar los cielos

Regia: José Luís López Linares, Javier Rioyo

Spania, 1996; Durata – 1h34

Miercuri, 4 mai, ora 19.00, la București

Vineri ,6 mai, ora 15.00, la Suceava

Versiune spaniolă, subtitrat în română

 

Un bărbat în vârstă, aşezat la birou, citeşte un articol de presă. În spatele lui, în lateral, se află autorul articolului, un tânăr elegant şi amabil. Scena are loc pe 20 august 1940, la marginea Ciudad de México. Tânărul face o mişcare, scoate un piolet pe care îl înfige în craniul bărbatului în vârstă. Se aude un strigăt de furie şi durere, care-l va bântui pe asasin toată viaţă. Cel ucis se numea Lev Troţki, cel care a pus bazele Armatei Roşii, lider al Revoluţiei din Octombrie, persecutat de Stalin şi refugiat în Mexic. Asasinul se prezenta sub numele de Jacques Mornard, dar în realitate se numea Ramón Mercader del Rio. Spaniol, agent KGB, comunist convins că respectiva crimă avea să-l transforme într-un erou. După comiterea asasinatului, eroul care visa să cucereasca cerurile trăieşte un întreg infern, cunoscând şi închisoarea, şi uitarea, şi dragostea, şi dispreţul, şi admiraţia, şi singurătatea, şi exilul. Şi-a pierdut identitatea, a trăit şi a murit sub numele unui străin. Niciodată, însă, nu s-a dezis public de faptele sale.

 

A propósito de Buñuel

Regia: José Luis López Linares, Javier Rioyo

Spania, 1999; Durata – 1h30

Versiune spaniolă, subtitrat în română

Marţi, 10 mai, ora 19.00, la București

Vineri, 6 mai, ora 17.00, la Suceava

Agresiv, genial, enigmatic, Luis Buñuel a fost unul dintre cei mai importanţi creatori ai secolului XX. Filmele sale, realizate într-un interval de jumătate de secol, începand cu Câinele andaluz (1929) şi până la Acest obscur obiect al plăcerii (1979), îşi păstreaza intacte măiestria şi capacitatea de a surprinde şi în zilele noastre.

 

 

Tánger, esa vieja dama

Regia:  José Luis López Linares, Javier Rioyo

Spania, 2001; Durata – 1h40

Versiune spaniolă, subtitrat în română

Marţi, 17 mai, ora 19.00, la București

Vineri, 13 mai, ora 15.00, la Suceava

 

Filmul vorbeşte despre diversitatea naţionalităţilor care s-au stabilit în oraş în epoca lui de glorie – anii ’50 ai secolului XX.

 

 

Extranjeros de sí mismos

Regia:  José Luis López Linares, Javier Rioyo

Spania, 2000; Durata – 1h26

Versiune spaniolă, subtitrat în română

Marţi, 24 mai, ora 19.00, la București

Vineri, 13 mai, ora 17.00, la Suceava

 

Documentar alcătuit în baza mărturiilor persoanelor care şi-au abandonat propriile ţări pentru a purta războaiele altora: Brigăzile Internaţionale – fascişti italieni care l-au ajutat pe Franco în timpul Războiului Civil şi foşti combatanţi ai Diviziei Albastre. Documentarul încearcă să descopere ce i-a determinat pe acei tineri să participe la războaie care nu-i priveau în mod direct.

 

Despre Institutul Cervantes Bucuresti

Institutul Cervantes este institutia publica creata de Spania in 1991 pentru promovarea si difuzarea culturii spaniole si hispanoamericane. Institutul Cervantes din Bucuresti organizeaza cursuri pentru invatarea limbii spaniole, examene de atestare a cunostintelor de limba spaniola cu recunoastere internationala (DELE), activitati culturale si pune la dispozitia celor interesati o biblioteca specializata cu peste 25000 de titluri.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *