La Sosea – Despre smecherie si creativitate in gandirea lautarilor

Muzeul Taranului Roman cunoscut pe vremuri si ca Muzeul de la Sosea, va continua si in cursul anului 2010 ciclul sau de conferinte vizand dezbaterea publica a problematicii vaste a traditiilor in cultura romana actuala. Conferintele se adreseaza publicului larg, in mod special tinerilor specialisti din domeniile umaniste si se organizeaza in fiecare luna, la Clubul Taranului.

Miercuri, 21 aprilie 2010, de la ora 18:30, la Clubul Taranului, se va dezbate tema Fabricanti de emotie. Despre smecherie si creativitate in gandirea lautarilor.

In Romania, lautarii sunt chemati sa anime nunti, botezuri, inmormantari, seri la restaurant sau reuniuni politice. Printre competentele cerute, ei pomenesc frecvent smecheria, malitiozitatea sau chiar diplomatia. Unii dintre ei adopta o pozitie mai transanta afirmand ca muzica nu dobandeste o reala calitate decat prin aceasta capacitate de insinuare si de adaptare.
Ce raport poate exista intre negociere, tocmeala, traditiile locale si diversele trairi pe care le creeaza muzica (buna)?

Participa:
Victor Alexandru Stoichita (etnomuzicolog, autor al volumului Fabricants d’motion. Musique et malice dans un village tsigane de Roumanie – Publications de la Socit d’ethnologie, Nanterre, 2008)
Puiu Latea (antropolog)
Moderator:
Vintila Mihailescu (director Muzeul Taranului Roman)

One thought on “La Sosea – Despre smecherie si creativitate in gandirea lautarilor”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *