Mihail Sadoveanu – Creanga de Aur – cu J.N. pe 10 noiembrie

Nu inteleg de ce oamenii de la ziare nu anunta cartile lansate mai din timp, sa poti sa-ti treci in agenda, sa ai bani la dispozitie, sa fii pe faza cand se lanseaza carti atat de interesante!
Mihail Sadoveanu – Creanga de aur, o carte care mi-a marcat tineretea 🙂 se lanseaza in Colectia de literatura romaneasca, din 10 noiembrie, cu Jurnalul National.

Nicolae Manolescu dixit: “Am fost convins, de la primele articole pe care le-am scris si pana la monografia din 1976 de ceea ce am numit livrescul lui Sadoveanu sau carturarismul lui. A fost nevoie, cum se vede, de aproape trei sferturi de secol pentru ca, dintr-un mare primitiv, Sadoveanu sa fie considerat un scriitor cult, intelectual si livresc. Desigur, nu toata opera lui imensa poate fi inscrisa intr-o unica formula, dar partea ei cea mai valoroasa si originala este definita de acest carturarism superior. E adevarat ca nu s-a dat foarte mare atentie faptului ca, de la un moment inainte, Sadoveanu a repovestit in limba lui irepetabila cartile altora, cum ar fi Genoveva de Brabant, legenda medievala franceza, in Maria sa puiul padurii, sau legenda Indiana a lui Sindipa, in Divanul persian. S-ar fi observat ca numeroase alte romane sadoveniene contin referinte directe sau rescrieri ale unor carti cunoscute, straine sau romanesti. Am numit aceasta particularitate a prozei lui: utopia cartii”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *