Milarepa, marele yoghin tibetan

Cartea celor o mie de cuvinte sau Jetsun-Kahbum este povestea vietii si faptelor lui Milarepa, cel mai de seama yoghin al Tibetului si totodata unul dintre cei patru discipoli de frunte ai lui Marpa Traducatorul.
Scrisa acum opt sute de ani de catre Rechung Dorje Tagpa, biografia lui Milarepa frapeaza prin simplitate si claritate, fiind considerata una din scrierile sacre ale Orientului si cartea fundamentala a Scolii Kargyutpa. In Tibet, Jetsun-Kahbum poseda rara calitate de a fi pretuita atat de clasele literate si invatate, cat si de oamenii obisnuiti; ea nareaza viata celui mai indragit personaj tibetan, socotit deopotriva ascet ideal si renumit poet si autor de cantece. Legendele tesute in decursul timpului in jurul figurii lui Milarepa ne redau mai ales un om ce a fost incercat de mic de necazuri si suferinta, s-a dedicat practicilor magice pentru a se razbuna pe cei care au facut rau familiei sale, dupa care, ducand o viata de mortificari atroce si calauzit de invataturile maestrului Marpa Lotsawa, a reusit sa ajunga la eliberare spirituala si la deplina cunoastere.
Personalitatea fascinanta a lui Milarepa transpare atat din istorisirea pe care Rechung o relateaza, cat si din cantecele sale, care, continand esenta invataturii buddhiste, continua sa aiba si astazi un puternic ecou in toate scolile si sistemele filosofice din Tibet.

One thought on “Milarepa, marele yoghin tibetan”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *