Religia in formare de Alfred N. Whitehead

Editura Herald prezinta volumul Religia in formare de Alfred Whitehead, recent aparut in colectia Cogito. Lucrarea se inscrie in curentul teologiei procesualiste, curent ce domina a doua jumatate a secolului XX. Inca din ultima parte a secolului XIX, teologii liberali au exaltat rolul ratiunii umane in cadrul demersului teologic, in detrimentul revelatiei divine.

Teologia procesualista reprezinta una dintre scolile teologice care a dovedit o consecventa maxima in considerarea divinitatii drept un element al imanentei; statutul de “Dumnezeu” i-ar fi conferit doar de nivelul sau ridicat, chiar absolut, de generalitate. Desi termenul “process theology”, tradus in romana prin “teologie procesualista”, incepe sa fie folosit abia prin anii 1950, aparitia acestui sistem de gandire este asociata cu persoana lui Alfred North Whitehead (1861-1947).

In teologia lui Whitehead, religia este anterioara lui Dumnezeu. Nu Dumnezeu este acela care legitimeaza religia, ci religia este aceea care il descopera pe Dumnezeu. Experienta, intuitia religioasa, reprezinta datul primar; cultivandu-si si rationalizand intuitiile sale religioase, omul ajunge si la Dumnezeu. Facand din Dumnezeu un element natural, Whitehead a “dezvrajit” lumea; in Universul procesualist nu se intampla nimic extra-ordinar. Dumnezeul lui Whitehead este cu totul lipsit de relevanta soteriologica, intrucat nu ofera nicio “salvare”, niciun sens superior omului, ci doar mentine in functiune procesele naturale carora le este supusa si fiinta umana.

Catalina Gaidau
PR Executive
————————
Editura Herald
Tel: 021.319.40.60, 021.319.40.61
Mob: 0743.050.507, 0744.888.388
E-mail: office@edituraherald.ro
Website: www.edituraherald.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *