Romanul „Paula“ de Isabel Allende câştigător al Premiului cititoarelor Elle – 2007

Romanul Paula de Isabell Allende apărut la Editura Humanitas Fiction este câştigătorul Premiului cititoarelor ELLE – 2007. Celebra scriitoare chiliană a câştigat competiţia în faţa altor nominalizaţi, nume mari ale literaturii contemporane, ca Nicole Krauss, Jonathan Safran Foer, John Fowles, Hanif Kureishi, Salman Rushdie, spunând povestea tulburatoare a unei mame care îşi veghează fiica pe patul de moarte.

În 1991, Paula, fiica lui Isabel Allende, diagnosticată cu porfirie, are un acces grav şi intră în comă. Până în 1992, când organismul ei încetează să lupte cu boala, este ţintuită la pat, inconştientă. Paula este în acelaşi timp o cronică a celei mai cutremurătoare experienţe pe care o poate traversa o femeie şi o poveste personală depănată la căpătâiul bolnavei. O carte a cărei autoare nu este Isabel Allende–scriitoarea, ci Isabel Allende–mama, o femeie îndurerată care, veghindu-şi mai bine de un an fiica de 28 de ani grav bolnavă, îşi aşterne pe hârtie povestea vieţii, pentru că Paula nu o poate auzi.
Paula este portretul emoţionant al unei femei sensibile şi puternice, care îşi sublimează suferinţa şi iubirea prin forţa magică a poveştii.

„Aceasta este cea mai importantă carte dintre toate cele pe care le-am scris sau le voi scrie vreodată, pentru ca menţine viu spiritul fiicei mele, dupa atâţia ani, şi o va face în continuare. Fiica mea Paula a fost o tânără femeie graţioasă şi generoasă. Scrierea acestei cărţi a fost un adevărat catharsis. În timpul procesului lent al rememorării şi scrierii, am reuşit să accept şi să înţeleg ceea ce i s-a intamplat. Într-un fel, această carte m-a salvat de la depresie şi disperare.“ – mărturiseşte Allende într-un mesaj adresat revistei Elle din România.

Aflând despre acest premiu, Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction, a transmis cititoarelor ELLE: „Când am aflat de Paula, de bucurie am recitit-o: aceeaşi emoţie intensă m-a cuprins, acelaşi verb magic m-a ţinut trează până la ultima pagină. Să-ţi transformi propria viaţă în ficţiune înaltă fără s-o trădezi nici o clipă ţine de harul rar al romancierei care este Isabel Allende.“

Scriitoarea Isabel Allende este o povestitoare fabuloasă, ale cărei cărţi, traduse în peste treizeci de limbi, se vând în milioane de exemplare şi au devenit bestselleruri pe patru continente.

În curs de apariţie în seria de autor Isabel Allende:
Despre dragoste si umbră

În aceeaşi serie au mai apărut:

Zorro
Casa spiritelor
Fiica norocului
Eva Luna
Povestirile Evei Luna
Portret in sepia
Ţara mea inventată

EDITURA HUMANITAS
Piata Presei Libere 1, corp C, etaj 1, sector 1, Bucuresti

0731.037.431
www.humanitas.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *