Totul este iluminat, Jonathan Safran Foer

Un tanar, Jonathan Safran Foer, ajunge in Ucraina, calauzit de o fotografie de familie ingalbenita. El se afla in cautarea femeii care, cu cincizeci de ani in urma, l-a salvat pe bunicul lui de nazisti. In periplul sau este insotit de tanarul Alex, ghidul ucrainean a carui engleza stalcita starneste hohote de ras. Alaturi de bunicul acestuia, haituit de amintirile razboiului, si de cateaua Sammy Davis Jr. Jr., Jonathan parcurge un traseu initiatic la capatul caruia il asteapta un secret teribil.
London Times: Ar trebui sa dati uitarii tot ce ati citit despre acest roman. Caci veti citi ca Totul este iluminat e o adevarata capodopera, ca Jonathan Safran Foer, la numai douazeci si patru de ani, si-a castigat locul printre autorii de prima mana, scriind o carte cu totul noua si originala, care a schimbat insasi notiunea de roman. Nu veti crede nimic din toate astea si, prin urmare, veti hotari sa nu cititi cartea. Ceea ce ar fi un dezastru, pentru ca fiecare cuvant de mai sus este adevarat.”

Cotidianul: Aleksandr Perciov sau Alex-nu-ma-mai-enerva, cum il numeste mama, Sapka, in versiunea tatalui, respectiv Bebe, Banet sau Toata Noaptea, dupa cum il alinta prietenele sale, se da in vint dupa filmele americane si dupa negri, se declara fan cappuccino si Lamborghini Countache si vorbeste o engleza-hibrid, limba lui materna fiind rusa. Alaturi de bunicul sau, care se crede orb, si de Sammy Davis Junior Junior, cateaua „alienata mintal“ care nu se dezlipeste de bunic si care poarta o camasa cu inscriptia „CIINE OFICIOS CONDUCATOR DE ORBI APARTININD COMPANIEI CALATORII LA ORIGINI“, Alex va pleca intr-o „misiune“ intr-un orasel din Ucraina.

Comanda cartea! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *