Trebuie sa vorbim despre Kevin. La Vellant

Trebuie sa vorbim despre Kevin, cel mai cunoscut roman al autoarei americane Lionel Shriver, a aparut la editura Vellant, in traducerea Ioanei Predoiu si a Ioanei Vilcu.

Aparuta in 2003, cartea a primit premiul Orange in 2005 si este in acelasi timp un thriller si un studiu aprofundat al ambivalentei iubirii de mama. Imediat dupa publicare, romanul a provocat numeroase dezbateri si zvonuri, fiind considerat “un hit feminist underground” de publicatia New York Observer. Desi initial a fost refuzat categoric de agentul literar al autoarei, din cauza subiectului controversat, volumul a fost publicat si a ajuns un bestseller international dupa ce Lionel Shriver a decis sa renunte la serviciile agentului sau si sa mearga cu textul direct la editura.

Cu o saptamana inaintea celebrului atac armat de la Liceul Columbine si cu doar trei zile inainte de a implini 16 ani, Kevin isi incuie in sala de sport sapte colegi de clasa, un ingrijitor si un profesor, pe care ii ucide unul cate unul cu o arbaleta. Detaliile masacrului nu le aflam de la stiri, ci dintr-o serie de scrisori extrem de personale pe care Eva, mama lui Kevin, le scrie sotului sau in incercarea de a-si explica tragedia si de a-si intelege rolul in producerea ei.

Dezvaluindu-si propriile sentimente cu privire la maternitate, cariera, familie si cultura americana, cu toate consecintele acesteia asupra comportamentului deviant al adolescentilor, Shriver isi tine cititorii intr-o continua pendulare intre vina si empatie, razbunare si iertare, furie si resemnare.

Romanul lui Shriver este in curs de ecranizare, filmarile urmand sa inceapa la sfarsitul lui 2009, in regia lui Lynne Ramsay si avand-o in rolul Evei pe actrita britanica Tilda Swinton.

Lionel Shriver (pe numele sau adevarat Margaret Ann Shriver) este scriitoare si jurnalist. Viata sa a stat sub semnul unei cautari continue, incepand cu propria persoana si terminand cu locurile dintre cele mai variate si mai exotice in care a locuit. La 15 ani isi schimba numele, preferand unul barbatesc (Lionel) pentru ca, asa cum a marturisit, este convinsa ca un barbat are o viata mai usoara decat o femeie. Tot timpul in cautarea a ceva nou, Lionel Shriver a locuit in New York, Nairobi, Bangkok, Belfast, iar in prezent locuieste la Londra.
A publicat numeroase romane: The Female of the Species (1986), Checker and the Derailleurs (1987), Ordinary Decent Criminals (1990), Game Control (1994), A Perfectly Good Family (1996) si Double Fault (1997), dar adevarata recunoastere o obtine odata cu romanul Trebuie sa vorbim despre Kevin (2003), distins cu Premiul Orange in 2005.

Editura Vellant
Ocolului 20, sector 2, cod 020624, Bucuresti
tel: (004) 021 211 77 56
fax: (004) 021 211 77 41
oana@vellant.ro
www.vellant.ro
office@vellant.ro
http://www.vellant.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *