„Imaginati-va deci, dragi cititori tineri, urmatoarea situatie: sinteti cu parintii vostri intr-o masina si, evident, ei se afla la volan. Iar la un moment dat, dupa ce parintii vostri constata (fara sa inteleaga de ce) ca volanul s-a blocat si ca frinele nu mai functioneaza si in timp ce masina se indreapta cu o viteza din ce in ce mai mare spre o prapastie, cei care v-au crescut si v-au educat (si care va iubesc, de altfel) va spun: «Dragii nostri, acum e rindul vostru sa conduceti, haideti sa va invatam cum trebuie facut, veniti sa preluati volanul…». Cronicile ideilor tulburatoare sint nascute din prudenta si stupoarea cu care am invatat sa privesc actualitatea, dupa 20 de ani de exercitare a profesiei de jurnalist, mai intii in cadrul BBC la Londra si apoi in cadrul Radio France Internationale la Paris.
Personal, cred ca informatia a devenit o jungla oprimanta prin abundenta si aspectul ei spectacular si ca tinerii ar trebui sa cunoasca inca din scoala citeva reguli privind circulatia prin hatisul informatiei.” (Matei Visniec)
Matei Visniec este unul dintre cei mai jucati dramaturgi contemporani. Piesele sale au fost montate in peste 25 de tari. Traieste in Franta din 1987, fiind revendicat atit de literatura romana, cit si de cea franceza.
Printre ultimele carti publicate: volumele de poezie Poeme ulterioare (Cartea Romaneasca, 2000), Orasul cu un singur locuitor (2005), volumele de teatru Mansarda la Paris cu vedere spre moarte (2005), Omul cu o singura aripa (2006), Omul-pubela. Femeia ca un cimp de lupta (Cartea Romaneasca, 2006), Istoria comunismului povestita pentru bolnavii mintal (2007), Paianjenul in rana (Cartea Romaneasca, 2007), Groapa din tavan (Cartea Romaneasca, 2007), Imagineaza-ti ca esti Dumnezeu (2008), Masinaria Cehov; Nina sau despre fragilitatea pescarusilor impaiati (2008), Frumoasa calatorie a ursilor panda povestita de un saxofonist care avea o amanta la Frankfurt; Femeia-tinta si cei zece amanti (2009), Occident Express. Despre senzatia de elasticitate cind calcam peste cadavre (2009) si romanele Cafeneaua Pas-Parol (Cartea Romaneasca, 2008), Sindromul de panica in Orasul Luminilor (Cartea Romaneasca, 2009).
Matei Visniec
Cronica ideilor tulburatoare sau despre lumea contemporana ca enigma si amaraciune
336 p. 32,95 lei