Grimus (1975), romanul de debut al lui Salman Rushdie, prezinta povestea lui Vultur-in-Zbor, un amerindian devenit nemuritor, care – dupa secole intregi de peregrinari prin lume – ajunge intr-un loc misterios numit insula Calf, unde spera sa gaseasca o cale de a imbatrini. O carte bogata in referinte culturale, Grimus este, in acelasi timp, o aventura initiatica plina de personaje stranii si trasnite, inzestrata cu farmecul basmelor clasice. La nivel formal, textul se prezinta ca un dialog neintrerupt si adeseori ironic cu autori celebri si opere fundamentale ale literaturii universale, printre care se numara Divina Comedie, Hamlet, Furtuna, Robinson Crusoe, Muntele vrajit, dar si faimosul poem sufist Graiul pasarilor.
„Grimus este unul dintre acele romane despre care se spune ca sint prea bune pentru a fi descrise drept fantastice, desi infatiseaza alte universuri, lumi paralele, creaturi fabuloase… O carte care merita citita si recitita: inteligenta, amuzanta, cu un mesaj profund si, mai presus de orice, de o valoare literara indiscutabila.” (Los Angeles Times)
„O combinatie de fantezie si basm, trecut si viitor, antic si contemporan… Grimus este o alternativa la existenta pe care o cunoastem si la societatea in care traim, un roman cutremurator si emotionant.” (Financial Times)
Salman Rushdie s-a nascut la Bombay (azi Mumbai) in 1947. La virsta de treisprezece ani pleaca in Anglia, unde va studia istoria la prestigiosul King’s College din Cambridge. Dupa absolvire se muta la Karachi, in Pakistan. Are o scurta si nefericita experienta in televiziune, dupa care se intoarce in Anglia, unde isi construieste o cariera de scriitor profesionist. Debuteaza in 1975 cu Grimus, dar romanul care l-a impus in lumea literara a fost Copiii din miez de noapte (1981: Booker Prize in 1981 si The Booker of Bookers in 1993). Au urmat Rusinea (1983: Prix du Meilleur Livre Etranger, nominalizare la Booker Prize in 1984, The Best of The Booker, 2008), Versetele satanice (1988), pentru care a fost condamnat la moarte de ayatollahul Khomeini in 1989, Harun si Marea de Povesti (1990), Ultimul suspin al Maurului (1995), Pamintul de sub talpile ei (1999: Commonwealth Prize), Furie (2001) si Shalimar clovnul (2005). La Editura Polirom au fost traduse pina in prezent Rusinea (2001), Ultimul suspin al Maurului (2002), Harun si Marea de Povesti (2003), Pamintul de sub talpile ei (2003), Copiii din miez de noapte (2005), Orient, Occident (2005) si Dincolo de limite (2005). In 2006, in cadrul colectiei Biblioteca Polirom a fost lansata seria de autor „Salman Rushdie”, in care au mai aparut Shalimar clovnul (2006), Versetele satanice (2007) si editia a doua din Copiii din miez de noapte (2007), Harun si Marea de Povesti (2008), Pamintul de sub talpile ei (2008) si Rusinea (2008). Lui Salman Rushdie i-au fost acordate titlurile de Fellow of Royal Society of Literature in Marea Britanie si Commandeur des Arts et des Lettres in Franta. Recent, decernarea titlului de Cavaler al Imperiului Britanic a stirnit reactii violente de protest din partea fundamentalistilor islamici.
Salman Rushdie, Grimus, Biblioteca Polirom. Seria de autor „Salman Rushdie”, Pret: 39.95 lei
Traducere din limba engleza si note de Daniela Rogobete
Editie cartonata
376 pagini