Altasul Continentelor Inceţoşate – Ihsan Oktay Anar

Cărturarii, neştiutorii într-ale buchiilor şi potlogarii, fetele preacinstite, pilangiii şi poponarii au zvonit, dezvăluit, povestit şi destăinuit că la 7079 de ani de la Facerea Lumii, la 1681 de ani de la venirea lui Iisus Mesia şi la 1092 de la împlinirea hegirei se afla pe lume un oraş faimos prin zarva sa, care se numea Konstantiniye. Umbla vorba că vasele marinarilor genovezi care ajunseseră aici pentru prima oară fuseseră călăuzite de un pescaruş alb ce zbura în întuneric, numai că, după ce aceştia puseseră piciorul pe uscat teferi şi nevătămaţi, lifta pe nume Pundus, care le era cârmaci, iscodise şi dibuise cuibul pescaruşului, pe care-l socotea a fi Mesia, şi cum, după credinţa lor, era legiuit să mănânci din carnea lui Iisus, îl fripsese şi se ospătase cu el.

Cartea lui Ihsan Oktay Anar propune cititorului o lume fabuloasă, la graniţa dintre real şi fantastic, cu personaje pitoreşti, desprinse din medii dintre cele mai diverse şi animate de ţeluri adeseori surprinzătoare. La fel de fabulos este şi Istanbulul lui Ihsan Oktay Anar – un oraş cu repere istorice amăgitoare, în care reveria se împleteşte cu legenda, iar realitatea cu ficţiunea, în care se ţes intrigi şi se visează intens. Un oraş al lumii, din care se pleacă şi în care se revine cu naturaleţe, un oraş cosmopolit, deschis explorării şi cunoaşterii, un oraş cu faţete şi valenţe multiple, în care coexistă destine şi identităţi aparte.

Ihsan Oktay Anar , scriitor turc născut în anul 1960, a urmat cursuri de filozofie la Universitatea Mării Egee din Izmir, unde predă la ora actuală istoria filozofiei. A publi cat până în prezent cinci romane, care se definesc printr-o remarcabilă unitate stilistică: Puslu Kıtalar Atlası (Atlasul continentelor înceţoşate), 1995; Kitab-ül Hiyel (Cartea mecanicii), 1996; Efrasiyâb’ın Hikâyeleri (Poveştile lui Efrasiyâb), 1998; Amat (2005); Suskunlar (Taciturnii), 2007. Cărţile sale s-au bucurat de un imens succes în Turcia, atingând statutul de bestseller şi aducându-i scriitorului o mare popularitate. În anul 2009, Ihsan Oktay Anar a fost distins cu Premiul pentru Literatură Erdal Öz.

Altasul Continentelor Inceţoşate – Ihsan Oktay Anar
Traducere de Luminita Munteanu
ISBN: 973-102-244-4
Format: 13 x 20 cm, 272 pagini
Preţ: 39,90 lei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *