Anchee Min, Imparateasa Orhidee

Imparateasa Orhidee este povestea captivanta a unei tinere fete manciuriene care, pentru a-si salva familia din ghearele saraciei si pentru a evita casatoria cu varul ei retardat, participa la selectia concubinelor imperiale, in numar de trei mii. Odata aleasa una dintre cele sapte sotii ale Imparatului Hsien Feng, Orhideea trebuie sa infrunte misterele, intrigile, ritualurile si superstitiile Orasului interzis, in care va ramine timp de 46 de ani, pina la sfirsitul vietii ei.

Datorita frumusetii, istetimii si simtului sau politic, Orhideea va urca una dupa alta treptele ierarhiei imperiale, cucerind tronul si devenind ultima imparateasa a Chinei. Romanul acesta, ca si Becoming Madame Mao, este de fapt o rescriere fictionalizata a istoriei. Anchee Min redefineste figura imparatesei ce a intrat in istoria Chinei drept „o maestra a raului pur si a intrigii”, infatisindu-ne o femeie puternica, fermecatoare si inteligenta, capabila sa guverneze o tara in plina criza, ruinata de razboaiele opiului, jefuita de straini si aflata in pragul unor schimbari politice cu ecouri pe plan mondial.

„Imparateasa Orhidee este o ocheada imaginara aruncata in lumea intrigilor din Orasul interzis, o carte despre puterea si violenta sexului, despre loialitate si tradare, despre ultima si mult ponegrita imparateasa a Chinei.” (The Guardian)

Anchee Min s-a nascut la 14 ianuarie 1957 la Shanghai, in timpul regimului comunist condus de Mao Zedong. La doar 9 ani, facea parte din Micile Garzi Rosii (o organizatie de tineret initiata la inceputul Revolutiei Culturale, menita sa sustina regimul maoist), iar la 17 ani, in timp ce se afla intr-o tabara de munca, a fost recrutata pentru a juca in unul dintre filmele realizate de celebrul studio cinematografic al doamnei Mao. A emigrat in America in 1984, cu ajutorul actritei Joan Chen. Aici si-a scris cartea de memorii, Red Azalea (1994), care a devenit un bestseller international tradus in peste 20 de limbi. I-au urmat Becoming Madame Mao (2001), Empress Orchid (Imparateasa Orhidee, 2004) si The Last Empress (2007). In prezent, Anchee Min traieste la San Francisco si Shanghai.

Anchee Min, Imparateasa Orhidee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *