Arturo Perez-Reverte, Soarele de la Breda

Al treilea roman din seria Aventurile capitanului Alatriste, recent adaptata pentru marele ecran, cu Viggo Mortensen in rolul principal. Soarele de la Breda (1998) este cel de-al treilea volum din seria Aventurilor capitanului Alatriste, ecranizata de curind, cu Viggo Mortensen in rolul principal. De data aceasta, nastrusnicul si indraznetul capitan se afla in prima linie a armatei regelui don Felipe al IV-lea, luptind impotriva „ereticilor calvinisti“ din Tarile de Jos. Regimentele spaniole asediaza cetatea rebela Breda si, pe masura ce batalia se prelungeste, rezultatul ei se transforma, dintr-o chestiune de strategie militara, intr-una de orgoliu national.

Incercarea disperata a Spaniei de a evita un alt esec rusinos in campania din Flandra ii ofera lui Perez-Reverte ocazia de a infatisa grandioase scene de batalie, al caror echivalent vizual este un celebru tablou al lui Velazquez, dar si fata ascunsa a oricarui razboi, alcatuita din foamete, lipsuri, privatiuni, descurajare si razmerite in rindul soldatilor.

„Seria de romane dedicata aventurilor capitanului Alatriste este o fresca ampla si impresionanta, avind in centru un erou inteligent si charismatic.” (The New York Times)

Arturo Perez-Reverte s-a nascut in 1951, la Cartagena. In tinerete a facut scufundari si a lucrat pe un petrolier. A desfasurat o intensa activitate jurnalistica in presa scrisa, radio si televiziune si a fost corespondent de razboi vreme de peste douazeci de ani in diferite tari din Africa, America Latina si Europa. A fost prezent in punctele fierbinti de pe glob, relatind despre Revolutia din Romania, Razboiul din Golf, razboaiele din Croatia si din Bosnia. Debuteaza in 1986 cu romanul Husarul, urmat de Maestrul de scrima (1988). Adevaratul succes i-l va aduce insa Tabloul flamand (1990), distins, in Franta, cu Grand Prix Annuel de Litterature Policiere. Clubul Dumas (1993) va cunoaste, de asemenea, un urias succes in Spania si in lume. De o mare popularitate se vor bucura si cartile sale ulterioare: Conspiratia din  Sevilla (1995), Harta sferica (2000), Regina Sudului (2002), precum si seria romanelor de aventuri avindu-l ca personaj principal pe capitanul Alatriste. Din 2003, Arturo Perez-Reverte este membru al Academiei Regale Spaniole. Cartile sale au fost traduse in peste patruzeci de tari, tirajele depasind citeva milioane de exemplare. La Editura Polirom au aparut pina in prezent: Tabloul flamand (2003), Regina Sudului (2004), Clubul Dumas (2004), Maestrul de scrima (2004), Conspiratia din Sevilla (2005), Harta sferica (2005), Husarul (2006), Capitanul Alatriste (2006), In numele singelui nespurcat (2007) si Pictor de razboi (2008). Romanele Maestrul de scrima, Tabloul flamand, Clubul Dumas si Regina Sudului au cunoscut ecranizari de succes.

Arturo Perez-Reverte, Soarele de la Breda, Biblioteca Polirom, Pret: 25.95 lei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *