Cartea lui Mircea A. Diaconu Cui i-e frica de Emil Cioran? lumineaza dintr-o perspectiva noua chipul – nu tocmai usor de prins intr-o imagine revelatoare – al ,,strainului” Emil Cioran, ginditorul atipic bulversat si, paradoxal, in egala masura, consacrat de ceea ce el numeste ,,cosmarul” parizian. ,,Filosofia” cioraniana este citita printr-o grila pe care exegetul o deduce din fertila corespondenta purtata de expatriat cu ,,cei de acasa”. Nu despre un Cioran ,,tragic” e vorba in aceste pagini, ci despre un Cioran ,,sceptic, melancolic, umorist”. Recursul sistematic la ironie pune sub semnul intrebarii multdiscutatul ,,nihilism” cioranian. ,,si atunci, strigatul devine ris histrionic. s…t In aceste conditii, cui sa-i fie frica de Cioran?!”
„Mircea A. Diaconu este probabil cel mai serios istoric literar aparut in Romania dupa 1990.”( Mircea Iorgulescu)
„Mircea A. Diaconu e unul dintre putinii critici de azi care nu face decit sa exerseze o vocatie; el n-are de proferat o dogma, n-are de emis decrete si nici nu trebuie sa-si impuna, cu goarna ori cu biciul, vreo generatie ori vreun club; prin urmare, nu-si pierde nicicind cumpatul, nu scrie cu cerneala violenta sau cu rarunchii supraincalziti. Chiar cind se aprinde, fie in entuziasm, fie in polemica, scrisul lui nu se visceralizeaza si nu paraseste perimetrul septic al ideii ori al argumentului.” (Al. Cistelecan)
MIRCEA A. DIACONU s-a nascut la 2 octombrie 1963, in Ortesti, Neamt. Este profesor universitar si decan al Facultatii de Litere si stiinte ale Comunicarii, Universitatea „Stefan cel Mare”, Suceava. Conducator de doctorat in domeniul stiinte filologice. A publicat: Poezia de la Gandirea, 1997; Mircea Streinul. Viata si opera, 1998; Instantanee critice, 1998; Miscarea iconar. Literatura si politica in Bucovina anilor ’30, 1999; Fetele poeziei. Fragmente critice, 1999; Cezar Baltag. Monografie, 2000; Poezia postmoderna, 2002; Ion Creanga. Nonconformism si gratuitate, 2002; Studii si documente bucovinene, 2004; La Sud de Dumnezeu. Exercitii de luciditate, 2005; Atelierele poeziei, 2005; Calistrat Hogas. Eseu monografic, 2007. A obtinut Premiul Asociatiei Scriitorilor Iasi (1998, 2000) si a fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din Romania (2003). Decorat cu Ordinul Meritul Cultural In grad de Ofiter de presedintia Romaniei (2004). Membru In Juriul Uniunii Scriitorilor din Romania (2000, 2004, 2005-2009) si In Juriul Festivalului de literatura STREGA EUROPEA (2007).
Mircea A Diaconu, Cui i-e frica de Emil Cioran?, Pret: 28.95 lei
am avut onoarea sa il am profesor pe maestrul diaconu.toate cursurile dumnealui erau un deliciu intelectual…o mica rectificare:satul natal nu se numeste ortesti ci orţăşti…dar in cv scrie ca s-a nascut in comuna boroaia judetul suceava…este mai aproape de adevar aceasta.in orţăşti a copilarit.nu e bine sa apara de pe acum confuzii…datele sunt exacte.
satul ortasti apartinea pe perioada cursurilolr primare de comuna brusturi draganesti, iar cursurile primare au fost facate in draganesti am fost in clase paralele, noi fiind in b. Poate confirma.