Autori din Romania la Targul de Carte Bok & Bibliotek, Goteborg 2008

In acest an, Romania va participa pentru prima data ca expozant la Targul de Carte Bok & Bibliotek, organizat in orasul suedez Goteborg in perioada 25-28 septembrie. Bok & Bibliotek este cel mai mare targ de carte din Scandinavia, cu o cifra anuala de peste 100.000 de vizitatori. Participarea romaneasca, ce se va desfasura sub titulatura “Voci din Romania”, este conceputa si organizata de Institutul Cultural Roman de la Stockholm.

Targul se adreseaza publicului larg si are doua componente principale – prezentarea si vanzarea de carte, in special in limba suedeza, si un amplu program de seminarii si discutii pe teme literare, sociale si politice, care fac din acest eveniment un important forum de dezbateri pentru publicul european. Participarea ICR Stockholm consta intr-un stand cu traduceri din literatura romana in limba suedeza si in limbi de circulatie internationala, lansarea celor mai recente aparitii de titluri romanesti in limba suedeza, lecturi de poezie, o expozitie foto cu portrete de scriitori romani si un catalog al expozitiei. De asemenea, ICR Stockholm a obtinut privilegiul de a organiza sapte seminarii pe subiecte de actualitate, avand drept invitati personalitati ale societatii civile din Romania, Suedia, Letonia si Marea Britanie, cum ar fi scriitorii si jurnalistii suedezi Goran Rosenberg si Richard Swartz, fostul presedinte al Letoniei Vaira Ve-Freiberga, scriitoarea britanica de origine sarba Vesna Goldsworthy si multi altii. Sigla “Voci din Romania” (vezi anexa) a fost conceputa de artistul Dan Perjovschi.

– Este o mare onoare pentru noi sa putem participa la acest targ de prestigiu cu o contributie atat de insemnata. De la infiintarea sa in 1985, targul a fost vizitat de nume rasunatoare ale literaturii mondiale, printre care Joseph Brodsky, Nadine Gordimer, Seamus Heaney, Gunter Grass, Jose Saramago, Dario Fo, Orhan Pamuk si Doris Lessing. Speram ca prin aceasta participare sa sporim interesul publicului suedez pentru cultura romana si sa nuantam imaginea acestuia despre Romania, dar mai ales sa determinam editurile suedeze sa publice noi titluri din literatura romana, in special din cea contemporana, a declarat Dan Shafran, Director al Institutului Cultural Roman de la Stockholm.

Printre scriitorii romani invitati se numara atat nume deja consacrate in Suedia, precum Mircea Cartarescu si Herta Muller, cat si reprezentanti ai literaturii tinere, cum sunt Adela Greceanu, Claudiu Komartin, Dan Sociu sau Elena Vladareanu. Pe langa lecturi si intalniri cu cititorii, acestia vor participa la diverse seminarii in care vor avea drept interlocutori scriitori si jurnalisti suedezi buni cunoscatori ai literaturii romane.

ICR Stockholm organizeaza pe perioada targului si o expozitie cu portrete de scriitori romani realizate de doi cunoscuti fotografi suedezi, Cato Lein si Lufti Ozkok. Expozitia cuprinde fotografii realizate intre 1962 si 2008 la Bucuresti, Stockholm si in diverse alte orase din Europa, reprezentand 25 de personalitati literare romanesti, printre care Gabriela Adamesteanu, Nina Cassian, Mircea Cartarescu, Paul Celan, Emil Cioran, Denisa Comanescu, Filip Florian, Eugene Ionesco, Nora Iuga, Gabriela Melinescu, Ioan Es Pop, Marin Sorescu, Nichita Stanescu, Grete Tartler si Tristan Tzara.

Anexe: programul detaliat al participarii romanesti la Targul de Carte Bok & Bibliotek, date despre participanti, sigla proiectului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *