Mircea Cartarescu la festivalul de literatura Festivaletteratura

In perioada 3 – 7 septembrie 2008 orasul Mantova gazduieste una dintre cele mai importante festivale de literatura din Italia, ajuns la cea de-a XII-a editie. Alaturi de scriitori din 70 de tari si de importanti autori italieni, literatura romana este reprezentata de Mircea Cartarescu, a carui opera Orbitor (Abbaccinante) a fost recent publicata in traducere italiana de editura Voland.
Programul festivalului prevede o prelegere tinuta de scriitorul roman la Biblioteca civica “Baratta” in seara de sambata, 6 septembrie, prelegere cu titlul “La farfalla come paradigma del mondo” (“Fluturele ca paradigma a lumii”). Aceasta va fi urmata de un dialog despre literatura cu scriitorul roman Mircea Mihai Butcovan, autorul romanului Allunaggio di un immigrato innamorato (Aselenizarea unui imigrant indragostit). 
In ziua de sambata, 7 septembrie publicul italian si nu numai va reinvata alaturi de scriitorul roman Mircea Cartarescu si de scriitorul german Joseph Zoderer sensurile cuvantului “soarta” si ale cuvantului “patrie”, in contextul mai larg al unei initiative coordonate de binecunoscutul lingvist italian Giuseppe Antonelli. Aceasta isi propune recuperarea sensului si a nuantelor cuvintelor in cadrul unui nou vocabular european ce cauta bogatia prin diversitate si nu saracirea prin uniformizare. Locul desfasurarii dialogului va fi biserica Santa Maria della Vittoria.
Festivalul se desfasoara sub patronajul Primariei si Provinciei din Mantova, precum si a regiunii Lombardia si a Reprezentantei in Italia a Comisiei Europene. Accademia di Romania din Roma l-a avut oaspete in repetate randuri pe Mircea Cartarescu si este onorata in a sustine prezenta culturala romaneasca la acest important eveniment prin scrierile si cuvintele acestui scriitor.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *