Conferințe la Șosea – 3 februarie, la MȚR

Muzeul Taranului Roman cunoscut pe vremuri si ca Muzeul de la Sosea, va continua si in cursul anului 2010 ciclul sau de conferinte vizand dezbaterea publica a problematicii vaste a traditiilor in cultura romana actuala. Conferintele se adreseaza publicului larg, in mod special tinerilor specialisti din domeniile umaniste si se organizeaza in fiecare luna, la Clubul Taranului. Miercuri, 3 februarie, de la ora 18:30, la Clubul Taranului, etnologii Carmen Mihalache si Maria Mateoniu ne vor vorbi despre Colectii si patrimoniu local.
Moderatorul conferintei va fi Vintila Mihailescu, antropolog, director al Muzeului Taranului Roman
In perceptia comuna, patrimoniul este aproape prin definitie national sau, eventual, mondial. Este vorba, adica, de valori reprezentative pentru natiune sau pentru omenire. Ce inseamna atunci patrimoniu local, ce reprezinta bunurile colectionate de catre asa-numitele muzee locale? Sau este vorba, de fapt, tot despre aceeasi referinta nationala dar la o scala mai modesta, dupa posibilitatile locului?
Dupa un secol si jumatate de constructie nationala, colectiile locale care infloresc in ultima vreme in Romania mult dincolo de spatiul celor cateva muzee satesti mai mult sau mai putin spontane din timpul comunismului, pun prin chiar existenta lor o problema deloc triviala: ce inseamna localul, in general, si cum poate fi definit un patrimoniu la acest nivel?
Despre celelalte editii ale Conferintelor de la Sosea puteti gasi texte, fotografii, inregistrari audio si loc de comentat, pe blog la :
www.muzeultaranuluiroman.ro

Conferintele de la Sosea – 3 februarie, la MTR      Bucuresti, 28 ianuarie 2010
Muzeul Taranului Roman cunoscut pe vremuri si ca Muzeul de la Sosea, va continua si in cursul anului 2010 ciclul sau de conferinte vizand dezbaterea publica a problematicii vaste a traditiilor in cultura romana actuala. Conferintele se adreseaza publicului larg, in mod special tinerilor specialisti din domeniile umaniste si se organizeaza in fiecare luna, la Clubul Taranului.
Miercuri, 3 februarie, de la ora 18:30, la Clubul Taranului, etnologii Carmen Mihalache si Maria Mateoniu ne vor vorbi despre Colectii si patrimoniu local.
Moderatorul conferintei va fi Vintila Mihailescu, antropolog, director al Muzeului Taranului Roman
In perceptia comuna, patrimoniul este aproape prin definitie national sau, eventual, mondial. Este vorba, adica, de valori reprezentative pentru natiune sau pentru omenire. Ce inseamna atunci patrimoniu local, ce reprezinta bunurile colectionate de catre asa-numitele muzee locale? Sau este vorba, de fapt, tot despre aceeasi referinta nationala dar la o scala mai modesta, dupa posibilitatile locului?Dupa un secol si jumatate de constructie nationala, colectiile locale care infloresc in ultima vreme in Romania mult dincolo de spatiul celor cateva muzee satesti mai mult sau mai putin spontane din timpul comunismului, pun prin chiar existenta lor o problema deloc triviala: ce inseamna localul, in general, si cum poate fi definit un patrimoniu la acest nivel?

Despre celelalte editii ale Conferintelor de la Sosea puteti gasi texte, fotografii, inregistrari audio si loc de comentat, pe blog la :www.muzeultaranuluiroman.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *