Deciziile Curtii Europene de Justitie privind TVA

1970-2010. 40 de ani de experienta in domeniul TVA, transpusa in peste 400 de hotarari preliminare (decizii / spete / cauze) emise de Curtea Europeana de Justitie si prezentate, pentru prima data in tara noastra, intr-o singura colectie, la editura Con Fisc.
Lucrarea de fata vine in sprijinul activitatii specialistilor din domeniul fiscal: experti, inspectori, contabili, consultanti ori avocati fiscali.
TVA
Cand o persoana cauta o jurisdictie fiscala mai blanda (mutandu-si activitatea acolo unde impozitele sunt mai mici), organul fiscal o poate acuza de “imbogatire fara justa cauza” sau de “practici abuzive” dar Curtea Europeana de Justitie a tratat deja un astfel de caz ca fiind corect si legal. Iar Deciziile CEJ sunt obligatorii pentru toate statele membre.(vezi pagina 358)

“De multe ori am simtit nevoia de a apela la legislatia si jurisprudenta europeana, mai ales atunci cand m-am lovit de neputinta sau ”paralizia” pe care mi-au creat-o justificările – de multe ori hipnotizante ale organului fiscal. Ceea ce ramane etern pentru noi practicienii in domeniul fiscal este lupta – de multe ori – inegala cu FISCUL. Insa fiecare dintre noi suntem lipsiti de puterea de a ne argumenta parerile. Iata ca azi, Nicolae Mandoiu, ne face la fel de puternici pe amandoi – fisc si contribuabil – dandu-ne Deciziile CEJ”. (Alexandru Suteu, consultant fiscal)

Pentru prima data, pot formula un raspuns, pe care sa-l pot documenta, invocând o decizie a CEJ, la situaţii inedite întâlnite în practică:

– de ce şi în ce condiţii cumparatorul NU pierde dreptul de deducere a TVA achitata, chiar daca vanzatorul este invinuit de frauda (pagina (pag.238) ? SAU

– trebuie “să dau jos” TVA deductibilă, dacă detailistul (cumpărătorul) nu s-a dotat cu casa de marcat (pagina 352) ? SAU

– sunt obligat să colectez TVA pentru tichetele valorice acordate angajatilor sub formă de salariu (pagina 339) ? SAU

– am dreptul să deduc TVA înscrisă pe facturile primite şi emise de un furnizor care nu este însă plătitor de TVA ? (pagina 367)

– imprumutul cu camata se supune TVA pagina 362) ? ; dar alcoolul etilic de contrabandă ? (pagina 137);

Avand o experienta de 20 de ani in domeniul juridic şi fiscal, Nicolae Mandoiu este coordonatorul lucrarilor “Deciziile Curtii Europene de Justitie privind TVA 1970 – 2010” si “Directivele Europene privind TVA 2011 / 2012” – editie engleza-romana, aparute la editura Con Fisc incepand cu data de 1 Noiembrie 2011.

Citeste mai mult: “Deciziile Curtii Europene de Justitie privind TVA”, la editura Con Fisc din 1 Noiembrie 2011.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *