Doina Jela vine la Timisoara

O carte care restituie un om – nu un nume, nu o statuie, nu un “monstru sacru” – memorii care salveaza parti dintr-o viata, in egala masura dialoguri extraordinare si amintiri ce se cereau impartasite. “O suta de zile cu Monica Lovinescu”, cartea scriitoarei Doina Jela, portretizeaza admirabil constiinta puternica din rue Francois Pinton, care a contribuit fundamental la demolarea unui regim de teroare, respectata ca atare de poporul eliberat prin vocea si lupta sa. Lansarea acestei carti document va avea loc miercuri, 1 octombrie, de la ora 18, in libraria Carturesti din Mercy 7.

“Nu era deloc greu s-o iubesti pe Monica Lovinescu. Era inteleapta, fara sa se pretinda astfel, generoasa fara sa aiba despre sine certitudinea ca este, atenta la celalalt, desi parea invaziva si dominatoare, delicata desi intransigenta, umana desi parea dura, plina de umor, desi nu radea foarte des (…) Altii ar spune ca era greu s-o iubesti, fiindca era egoista. Era. Dar nu mai mult decat cei mai multi dintre noi, care nu compenseaza egoismul lor printr-o miime din jertfa si generozitatea dovedite de ea si de Virgil Ierunca, de-a lungul unei intregi vieti, puse intre paranteze”, noteaza Doina Jela in argumentul cartii sale. In cele 240 de pagini de care nu-ti vine sa te indepartezi se amesteca marturii sfasietoare, lacrimi abia retinute, dialoguri consistente, doze mari de prietenie, dragoste si devotament, cronica unui sfarsit si linistea pustiitoare de dupa. Cartea infrunta uitarea, o apropie pe Monica Lovinescu de cei care au cunoscut-o mai putin si confirma neechivoc ca “unde dragoste nu e, nimic nu e!”.
“Omul lui Dumnezeu” (cum uneori i se adresa Monica Lovinescu autoarei) a facut un act providential pentru memoria postuma a fiicei marelui carturar roman. In urma ramane marturia ca “nu se glumea cu cultura in casa lui Lovinescu”, insemnari pretioase de jurnal si mandria de-ai fi fost conationali si contemporani.
Alaturi de Doina Jela se va afla la Timisoara pentru lansarea volumului “O suta de zile cu Monica Lovinescu” si Silvia Colfescu, directorul editurii Vremea.

http://www.carturesti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *