Eu insumi de Ion Monoran

Editura Cartea Romaneasca va invita joi, 5 februarie, ora 18.00, la lansarea volumului de versuri Eu insumi de Ion Monoran. Evenimentul va avea loc la Libraria Carturesti Verona (la subsol), unde vor vorbi despre carte Ioan T. Morar, Cosmin Ciotlos si Daniel Cristea-Enache.

Ioan T. Morar va citi citeva poezii, iar prezentare cartii va fi urmata de proiectia unui film despre poetul timisorean.

Eu insumi este al treilea volum postum al lui Ion Monoran, poet de prima marime, membru fondator al Societatii Timisoara si al Ziarului Timisoara, participant la scrierea Proclamatiei de la Timisoara, disparut dintre noi in decembrie 1993. Volumul Eu insumi, publicat recent in colectia “Poezie” de la Editura Cartea Romaneasca, cuprinde texte inedite, versuri si fragmente autobiografice, toate pastrate in arhiva familiei.

Volumul este ingrijit de Daniel Vighi si Viorel Marineasa.

“Intr-o prima faza, pentru Mono, introducerea in poezia americana scrisa de Serge Fauchereau reprezenta un fel de biblie indispensabila oricarui invatacel. Odata a descoperit, la marginala librarie “Atlas” din cartierul Iozefin, vreo 20 de bucati din titlul respectiv, altfel epuizat. Le-a confiscat pe toate, ca apoi sa le dea cu tiriita celor de la care astepta sa devina poeti redutabili.” (Viorel Marineasa)

“Directa, brevilocventa, vitala, nostalgica, sociala, politica in sensul nobil al cuvintului, poezia lui Ion Monoran este una dintre cele mai inchegate tematic si consistente din punct de vedere valoric dintre toate cele ale poetilor proveniti din Banatul literaturii optzeciste.” (Daniel Vighi)

“Proaspata de parca s-ar fi odihnit intr-un in folio dintr-un congelator liric, orgolioasa, revoltata, ingenua, sentimentala cu zgircenie in filigran, autentica pana in adincul prepozitiilor fragede, poezia de acum/atunci a lui Ion Monoran mi se pare ca sta in cea mai frumoasa carte a sa.” (Marcel Tolcea)

www.polirom.ro ; www.cartearomaneasca.ro
www.romanianwriters.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *