F. Scott Fitzgerald, Cei frumosi si blestemati

Ca si Marele Gatsby, Cei frumosi si blestemati (1922) este o poveste despre America anilor ’20, o epoca tumultuoasa in care arta, dragostea si banii sint aproape invariabil insotite de ambitii nebunesti, talente irosite si esecuri ireparabile, cind consumul nemasurat de alcool si stralucirea vietii de noapte devin adevaratul crez al acelei generatii despre care Fitzgerald insusi a spus ca „a crescut pentru a-si gasi toti sfintii morti, toate razboaiele purtate, toata credinta in om zdruncinata”.

Anthony Patch, figura centrala a romanului, este un tinar estet sofisticat cu studii la Harvard, pe care aburii alcoolului il vor transforma intr-o „epava josnica si dezgustatoare”. Episodul nefericitei casatorii cu Gloria – despre care s-a spus ca ar fi inspirat din povestea reala de dragoste a lui Fitzgerald si a Zeldei Sayre – se incheie cu prabusirea celor doi in abisul degradarii fizice si morale, un memento amar al stralucirii risipite si al tineretii distruse.

„Cei frumosi si blestemati este, printre altele, un studiu al vietii conjugale – o schita in nuante intunecate de sepia. Egoisti, dar fermecatori, Anthony si Gloria ar putea sa se indrepte spre cariere de succes in literatura si cinematografie. Cuplul lor radiaza o stralucire aparte, insa, pentru ca nici unul din ei nu este inzestrat cu scinteia care ar face din aceasta stralucire o flacara creatoare, nimbul care ii inconjoara paleste, se intuneca si dispare. Poate ca acesta este rezultatul concluziei amare a lui Fitzgerald ca aura unor asemenea oameni este un dar otravit daca nu conduce la o capodopera, asa cum este romanul de fata.” (The New York Times)

Francis Scott Key Fitzgerald (1896-1940) s-a nascut in St. Paul, Minnesota. Publica primul roman, This Side of Paradise (Dincoace de Paradis; Polirom, 2005) in 1920, an in care se casatoreste cu Zelda Sayre, ea insasi scriitoare. S-a bucurat de la bun inceput de o imensa popularitate, dar si de recunoastere critica, fiind considerat unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai „generatiei pierdute”. Capodopera sa, The Great Gatsby (Marele Gatsby, Polirom, 2002, 2007), apare in anul 1925. Urmatorul mare roman, Tender Is the Night (Blindetea noptii; Polirom, 2001), este publicat in 1934. In ultimii ani ai vietii intra intr-un con de umbra si, dupa un purgatoriu de un deceniu si jumatate, este redescoperit la mijlocul anilor ’50, iar de atunci faima sa a crescut constant. In 1999, suplimentul literar al ziarului The Washington Post declara Marele Gatsby drept al doilea mare roman in limba engleza al secolului XX, dupa Ulise de James Joyce. A mai scris The Last Tycoon (Ultimul magnat, 1941), ramas neterminat. Este autorul mai multor volume de povestiri, printre care Tales of the Jazz Age (Povestiri din Epoca Jazzului, 1922), All the Sad Young Men (Toti acesti tineri tristi, 1926), Babylon Revisited and Other Stories (publicat in 1960, tradus in colectia „Biblioteca Polirom” cu titlul Un diamant cit Hotelul Ritz si alte povestiri, 2006).

F. Scott Fitzgerald, Cei frumosi si blestemati, Biblioteca Polirom, Pret: 37.95 lei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *