Festival de Film Romanesc la Toronto

In perioada 13 – 15 februarie 2009, in Canada, va avea loc Festivalul de Film Romanesc de la Toronto – romaniancinemaNOW, organizat de ToRo Arts Group cu sprijinul Institutului Cultural Roman. Festivalul, ajuns la a doua editie, este dedicat, cu precadere, “noului val” al cinematografiei romanesti. Manifestarea se va bucura de prezenta cineastilor Catalin Musat si Alexandru Solomon si a actritei Maria Dinulescu.

In deschiderea festivalului va fi prezentat, in avanpremiera canadiana, filmul Boogie, in regia lui Radu Muntean, selectionat la Festivalul International de Film de la Cannes si distins cu premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul International de Film de la Hamptons.

A doua zi, denumita “Doc.Day” si consacrata filmului documentar, se va bucura de sprijinul Festivalului International de Film Documentar Hot Docs. Programul zilei include atat scurtmetraje cat si lungmetraje: Nu te supara dar…, regia: Adina Pintilie (film distins cu premiul Golden Dove la editia 2007 a festivalului DOK Leipzig), Viva Constanta! (2007, Ambrus Emese), Electro (2007, Matei-Alexandru Mocanu). “Doc.Day” va continua cu filmul Razboi pe calea undelor in regia lui Alexandru Solomon, o rememorare a ceea ce a reprezentat postul de radio Europa Libera in timpul dictaturii comuniste.

“Indie/Debut.Day”, a treia zi, programeaza o serie de filme de debuturi in lungmetraj, printre care si productii independente: Elevator (2008), in regia lui George Dorobantu, film descris de Nae Caranfil ca “evenimentul anului in cinematografia romana”, distins cu Premiul Tanara Generatie la Festivalul de la Karlovy Vary; Tache (2008), debutul in lungmetraj al regizorului Igor Cobileanski; Pescuit Sportiv (2009), regizat de Adrian Sitaru, castigator al premiului pentru cea mai buna interpretare feminina la Festivalul Filmului de la Thessaloniki.

Fiecare zi de weekend va incepe cu un program de scurtmetraje de succes, printre care Megatron (2008), de Marian Crisan, O zi buna de plaja (2007), regia: Bogdan Mustata si Alexandra (2008), al lui Radu Jude.

Selectia din acest an intregeste perspectiva oferita de prima editie a Festivalului, care a cuprins proiectii ale unor productii remarcate international precum California Dreamin'(nesfarsit), Marele Jaf Comunist, numeroase scurtmetraje actuale, dar si o retrospectiva a cinematografiei romanesti.

Festivalul se va desfasura la Bloor Cinema (bloorcinema.com) si la Innis College Town Hall (utoronto.ca/townhall).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *