Filmul de Piatra, eveniment cultural la Piatra Neamt

La Piatra Neamt incepe vineri, 24 septembrie, editia restransa a festivalului Filmul de Piatra, numita de organizatori “Editia 1.5”. Filme, teatru, concerte, plimbare gratuita cu telegondola si multe surprize! “De ce 1.5? Pentru ca editia a doua trebuie sa implineasca si sa depaseasca asteptarile create de succesul primei editii. Ingredientul principal a fost, atunci, competitia nationala, singura de acest fel din peisajul festivalier romanesc. Din motive financiare, anul acesta nu am avut cum sa organizam o a doua editie, dar am transformat problema financiara in concept: o sarbatoare a filmului in aer liber, fara competitie, dedicata publicului”, spune Andrei Dascalescu, directorul festivalului.

Filme

Printre filmele proiectate la Piatra Neamt, vineri seara sunt in program cele noua scurt-metraje castigatoare la prima editie a festivalului. O parte dintre ele au fost proiectate in premiera la Filmul de Piatra, iar intre timp au avut un parcurs festivalier impresionant, la care au contribuit si colaborarile festivalului de la Piatra Neamt cu diverse festivaluri internationale.

Sambata seara, pe muntele Cozla, programul principal il constituie o selectie a celor mai bune filme de animatie de la editia trecuta a festivalului Animest. 13 scurt-metraje cu durata intre un minut si 15 minute vor incanta, distra sau pune pe ganduri publicul sosit pe varful muntelui.
Duminica apartine filmelor islandeze. Dintre cele 6 scurt-metraje, 5 sunt proiectate in premiera in Romania, programul fiind alcatuit printr-o colaborare inedita cu Icelandic Film Center.

In cele trei programe principale sunt 28 de filme, alte cateva titluri fiind pastrate ca surprize.
Evenimentul care incepe astazi, nu este, insa, doar o sarbatoare a filmului. Cu ajutorul a numerosi parteneri, programul s-a imbogatit cu teatru, concerte si spectacole multimedia.

Muzica

Dintre concerte, doua vor fi sustinute de trupe “indie” foarte in voga in randul tinerilor: The Amsterdams vor canta unplugged in aceasta seara, la Turnul lui Stefan, iar Sophisticated Lemons vor concerta maine, la ora 18:00, pe varful muntelui Cozla.

Tot maine, organizatorii va invita in “Zona Libera”, un inedit spectacol audio-vizual creat de unul dintre pionierii muzicii electronice romanesti, Cristian Stanciu aka Matze.

Al treilea concert va fi cu totul special: in acelasi loc magic, duminica, la apus, elevi ai Liceului de Arta Victor Brauner din Piatra Neamt vor sustine recital de muzica clasica.

Teatru

Si, cum proiectiile de film nu pot incepe decat dupa inserat, iar muzica va acompania apusurile de soare, dupa-amiezele de sambata si duminica mai aduc o surpriza: trei piese de teatru. Sambata, de la ora 17:00, pe varful muntelui Cozla, trupa “Infinit” din Targu Jiu va pune in scena piesa “Lectia”, de Eugen Ionescu. Duminica, de la ora 16:00, trupa “Hooleelogans” din Timisoara va juca “Nu vrem sa fim fericiti” dupa Teodor Mazilu, iar de la ora 17:00, este programata piesa “Norway Today”, de Igor Bauresima, in interpretarea tinerilor actori de la trupa “Orpheus” din Bucuresti.

Sambata si duminica, de la ora 15:00 pana la terminarea proiectiilor, inedita plimbare cu telegondola pana pe varful munetlui Cozla este gratuita!

In timpul celor trei zile de festival, pe nemteni ii mai asteapta si alte surprize: mini-concerte la colt de strada, filme surpriza si tot felul de concursuri.

In caz de vreme nefavorabila, evenimentele de sambata si duminica vor avea loc in sala “Calistrat Hogas” de la Consiliul Judetean Neamt.

Editia “1.5” a festivalului Filmul de Piatra este organizata de Filmlab cu sprijinul CNC, al Primariei Piatra Neamt, al SC Perla Invest SA si a numerosi parteneri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *