Ghidul crestinului ortodox de azi

Ghidul parintelui-profesor Vasile Raduca s-a nascut din intrebarile noastre, ale celor lipsiti de sansa unei educatii religioase: intrebari cu raspunsuri simple, despre prescriptiile crestine pentru viata de fiecare zi, si intrebari dificile, despre sensul acestor prescriptii si dogma care le-a generat. Explicate cu rabdare si interpretate din perspectiva vremurilor de azi, stravechile norme ale Bisericii ortodoxe devin usor de inteles si, poate, usor de urmat.

“La recensamantul facut acum cativa ani, romanii s-au declarat in marea lor majoritate crestini ortodocsi. Experienta de preot m-a facut sa constat ca un numar restrans de oameni stiu de ce sunt crestini, un numar inca mai restrans stiu de ce sunt crestini ortodocsi, iar altii, mult mai putini, stiu cum sa se comporte in calitate de crestini ortodocsi.

Dintre cei care se considera crestini practicanti, nu putini practica un crestinism propriu, ca si cum intr-o societate care isi propune sa privatizeze totul am putea privatiza pana si viata religioasa. Practicarea vietii crestine la multi frati de-ai nostri este, de multe ori, diferita de ceea ce invata Biserica. Pe de alta parte, alti crestini ortodocsi considera ca practicarea vietii crestine este responsabilitatea clerului, Biserica nefiind altceva decat o institutie care presteaza servicii religioase populatiei.
Merita precizat faptul ca intregul continut al acestei lucrari este provocat de raspunsurile pe care am incercat sa le dau, intr-un limbaj simplu si, sper, adecvat, intrebarilor sau cel putin unei serii de intrebari puse de cei preocupati de viata crestina.” Parintele Prof. Dr. Vasile Raduca

Parintele-profesor Vasile Raduca traieste in Bucuresti, este casatorit si are doi copii. Slujeste la biserica Kretzulescu, al carei paroh este. Enoriasii ii pretuiesc seriozitatea cu care isi indeplineste responsabilitatile pastorale. Are o remarcabila cultura teologica. A studiat in tara, in Grecia si in Elvetia. Este doctor in teologie al Universitatii din Fribourg si al Institutului Teologic Universitar din Bucuresti, unde preda teologia morala. A publicat doua lucrari despre Sfantul Grigorie de Nyssa si studii de specialitate in revistele de teologie. A tradus din franceza, germana, latina si greaca pentru edituri de prestigiu.

Urmatoarele 4 volume vor cuprinde capitolele:
Biserica Ortodoxa Romana. Persoane venerate de Biserica si obiecte de cult . Cultul religios. Timpul sacru si sarbatorile. Sfintele Taine si ierurgiile. Viata morala. Viata si moartea

Ghidului crestinului ortodox de azi, precum si alte surprize si evenimente inedite, va asteapta la standul Humanitas Multimedia de la Targul Gaudeamus. Am pregatit pentru dumneavoastra cadoul perfect de Craciun, intalniri cu personalitati si lansari pline de farmec. Va asteptam la targul de carte Gaudeamus, editia a XV-a, saptamana viitoare, de miercuri 19 noiembrie pana duminica 23 noiembrie, inclusiv.

Ghidul crestinului ortodox de azi

Parintele Prof. Dr. Vasile Raduca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *