Inimă arsă, de J.M.G. Le Clézio

Inimă arsă

de J.M.G. Le Clézio

Premiul Nobel pentru Literatură


J.M.G. Le Clézio ne spune aici, în stilul său inconfundabil, că peste tot în lume – Paris, Buenos Aires, Mexic, Almuñécar, Chicago – oamenii sunt fragili şi vulnerabili, iar viaţa nu iartă pe nimeni, indiferent de statut social sau de vârstă. Tineri sau bătrâni, săraci sau bogaţi, inocenţi sau experimentaţi, avem cu toţii un singur stăpân: destinul capricios.

Arsura este firul roşu care străbate toate cele şapte proze scurte reunite în volumul de faţă. Este vorba de arsură în mai multe ipostaze: fizică, lăsată, de pildă, de urmele de ţigară pe piele, şi care, la rândul lor, imprimă în suflet urme de neşters, asemenea unor flori arse; arsura iubirii pierdute; febra dată de sentimentul prăbuşirii într-un abis fără întoarcere; feţele arse de lumina artificială a neoanelor; toropeala dată de arşiţa sfârşitului de vară; tumultul zilelor dogoritoare ce răsună de ţipetele copiilor plini de viaţă; arşiţa amintirii imemoriale pe care sângele încă o poartă cu el, din vremurile în care „nu existau nici ziduri, nici nume”.

 

Traducere din limba franceză şi note de Mădălin Roşioru

Seria de autor J.M.G. Le Clézio

paperback, 130×200, 144 p.

ISBN: 978-973-124-731-1

Partener media:

 

 

 

 

„Jean-Marie Gustave Le Clézio este un autor al noilor frontiere, al aventurilor poetice şi al extazului senzual, un explorator al umanităţii dinăuntrul şi din afara civilizaţiei dominante.” (Motivaţia Academiei Suedeze).

J.M.G. Le Clézio (n. 13 aprilie 1940) a scris peste 40 de lucrări: romane, povestiri, nuvele şi eseuri. A început să scrie la frageda vârstă de şapte ani. Şi-a făcut studiile la Bristol University, University of London şi Institut d’Études Littéraires din Nisa.

A debutat cu romanul Procesul-verbal (1963), pentru care a primit, la doar 23 de ani, Premiul Renaudot.

A predat la o universitate budistă în Thailanda, la University of Mexico, la Boston University, la University of Texas, Austin, şi la University of New Mexico, Albuquerque. Din 1969 până în 1973, Le Clézio a trăit cu indienii Embera în Panama, experienţă care i-a schimbat viaţa. Apoi şi-a împărţit existenţa între Mauritius, SUA şi Franţa, călătorind în Nigeria şi în Japonia şi publicând traduceri ale textelor sacre mayaşe. În prezent, trăieşte în Mexic şi Franţa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *