Jurnal rusesc, de Anna Politkovskai

Anna Politkovskaia constiinta morala pierduta a Rusiei, cum a fost supranumita – si-a sacrificat viata pentru idei si idealuri. Lupta acestei jurnaliste de exceptie cu regimul fostului presedinte Vladimir Putin i-a adus sfarsitul. Pe data de 7 octombrie 2006 (de ziua de nastere a lui Vladimir Putin) Anna Poliktovskaia a fost gasita impuscata in liftul blocului in care locuia. Sunt banuiti patru agenti ai serviciilor secrete rusesti (faimosul FSB), al caror proces treneaza de 4 ani. Nu sunt semnale ca asasinii vor intra in inchisoare.

La momentul asasinatului, jurnalul Annei Politkovskaia era pregatit pentru tipar. Nu a mai apucat sa vada cartea, care a aparut postum, si a fost tradusa in limba engleza, iar incepand cu data de 29 martie 2010 Editura Meteor Press o lanseaza si pe piata din Romania.

Intr-o Rusie corupta si subordonata Kremlinului, oamenii indezirabili sunt lichidati. Birourile ziarelor de opozitie sunt incendiate sau aruncate in aer. Opozitia este marginalizata si redusa la tacere. Alegerile sunt fraudate. Justitia este aservita puterii. Martorii incomozi dispar. Drepturile omului sunt calcate in picioare. Actiunea asa-zisa impotriva terorismului se transforma intr-un masacru. Oameni si copii nevinovati platesc cu viata o politica de reprimare, autoritara, insensibila la consecinte si incapabila sa-si asume responsabilitatea.

Acesta este tabloul realist al Rusiei din timpul administratiei lui Putin, pe care Anna Politkovskaia il zugraveste in Jurnal rusesc. Cartea incepe cu alegerile parlamentare din 2003 si analizeaza evolutia politica si sociala a Rusiei pana la sfarsitul anului 2005.

Despre autoare

Anna Politkovskaia a fost corespondent special pentru ziarul rus Novaia gazeta, fiind recompensata cu multe premii si distinctii pentru activitatea sa literara si jurnalistica.

Este autoarea cartilor Rusia lui Putin, aparuta la Editura Meteor Press, A Dirty War (Un razboi murdar) si Nothing but the Truth (Doar adevarul)

Este o lovitura pentru intreaga presa independenta, democratica. Este o mare crima impotriva tarii, impotriva noastra, a tuturor.

Mihail Gorbaciov

Asemenea marilor reporteri de investigatie, Anna Politkovskaia a scos la lumina acele adevaruri umane care au rescris istoria oficiala. Vom continua sa-i citim opera, sa invatam de la ea, ani buni de acum incolo.

Salman Rushdie

Toti cei care vor face precomenzi intre 5 si 29 martie 2010 pe site-ul www.meteorpress.ro beneficiaza de o reducere de 20% din pretul de librarie.

Raluca Tirnauceanu
Marketing&PR Manager
0735 159 302
marketing@meteorpress.ro
http://www.meteorpress.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *