Magia ceremoniala de Agrippa Von Nettesheim

Editura Herald prezinta ultimul volum al trilogiei De occulta Philosophia,Magia ceremoniala (Cartea III) de Cornelius Agrippa von Nettesheim.
Filosofia Oculta este structurata in trei parti, fiind o oglinda a Universului, pe care Agrippa si-a propus sa-l infatiseze in cele mai mici detalii. Astfel, cele trei straturi ale sale: elementalul, cerescul si intelectualul, corespunzatoare celor trei volume din Filosofia Oculta sugereaza ascensiunea gradata spre ultima Lume, prin intelegerea si armonizarea continua a elementelor fiecarei lumi in parte.

Magia ceremoniala se ocupa de efectul numelor divine, de ierarhia ingerilor, de cele noua clase ale spiritelor rele, de rituri, extaz, puritate, amestecand intr-o sinteza uluitoare invataturile lui Moise, ale lui Hristos, ale lui Orfeu, Democrit si Plotin. Magicienii obtin desavarsirea prin “cercetarea si intelegerea legilor religiei”, care ii va conduce in final la cunoasterea adevarului. Caci, “nimic nu este mai placut si mai bine primit in fata lui Dumnezeu ca omul cu desavarsire evlavios si cu adevarat credincios; un astfel de om este mai presus decat semenii sai pe cat sunt zeii nemuritori mai presus decat el.”

Celor care vor sa se dedice acestei stiinte, Agrippa le da un sfat: “pastrati aceasta invatatura atat de sfanta in adancul inimii voastre, ca pe o taina a religiei, sub o tacere de neabatut care sa nu va ingaduie sa vorbiti despre ea niciodata.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *