Maia Morgenstern reprezinta Romania la Kulturfest NYC

In perioada 14-21 iunie Maia Morgenstern si Teatrul Evreiesc din Bucuresti au reprezentat Romania la cel mai mare festival international de cultura evreiasca din lume Kulturfest NYC. Romania a fost prezenta in festival alaturi de Australia, Austria, Canada, Republica Cehă, Franța, Germania, Israel, Japonia, Polonia, Federația Rusă, Africa de Sud, Spania, Ungaria, SUA. Teatrul Evreiesc de Stat din București a fost singurul teatru invitat cu două spectacole.

Pe scena centrului cultural Abrons Arts Center, din Manhattan, a urcat întreaga trupă a TES în spectacolul ”Stele rătăcitoare” – în regia şi adaptarea pentru scenă a lui Andrei Munteanu, după romanul omonim al lui Shalom Alehem. Publicul new-yorkez, ce a umplut sălile centrului cultural până la refuz, a fost cucerit de energia, profesionalismul, umorul și farmecul actorilor din „Stele rătăcitoare” care au recreat – prin umor, muzică şi culoare – începuturile teatrului evreiesc în lume, petrecute chiar pe pământ românesc.

maia-morgenstern-234825lÎn cuvântul său de deschidere, directorul artistic al Festivalului, Motl Didner, a evidențiat meritul istoric al teatrului evreiesc din România, primul teatru evreiesc profesionist de limbă idiş din lume cu activitate neîntreruptă până în zilele noastre.
Sala a fost neîncăpătoare (la propriu, întrucât s-au adăugat rânduri de scaune suplimentare) la spectacolul-cabaret “one woman show cu Maia Morgenstern”„Astă seară: Lola Blau” de Georg Kreisler, în regia lui Alexandru Dabija
Maia Morgenstern, acompaniată de pianista Tatiana Moroșanu, a electrizat publicul, reușind să imprime în sufletul și mintea spectatorilor multitudinea de sentimente trăite de personajul Lola Blau.
Se cuvine a menționa efortul depus de ICR New York pentru a susține participarea TES la acest festival, fapt ce reprezintă un act cultural de importanță majoră, cu o semnificație deosebită pentru promovarea valorilor culturii idiș și a patrimoniului cultural evreiesc, precum și a scolii românești de teatru și a imaginii României peste hotare.
Prezența Teatrului Evreiesc la New York a fost posibilă datorită sprijinului financiar oferit de Guvernul României.

In speranta ca veti gasi informatiile interesante si pentru a va putea oferi mai multe detalii, va stau la dispozitie cu datele de contact de mai jos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *