Mario Vargas Llosa, premiul Nobel pentru Literatura

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureatul de anul acesta al premiului Nobel pentru literatură, s-a declarat surprins de această distincţie, potrivit NewsIn, citat de Realitatea. Vargas Llosa “este mişcat” de acest premiu, a informat Andina, agenţia peruană de ştiri. Llosa se află în SUA, unde predă la Universitatea Princeton.

“S-a trezit foarte devreme, pentru a se pregăti pentru cursuri, când a primit telefonul nostru, în timp ce lucra intens”, potrivit agenţiei.

Llosa este primul scriitor latino-american care primeşte acest premiu de când mexicanul Octavio Paz l-a obţinut în 1980.

Comitetul Nobel i-a acordat anul acesta lui Mario Vargas Llosa premiul de 10 milioane de coroane suedeze (un milion de euro) pentru “cartografierea structurilor puterii şi imaginile sale puternice ale rezisentenţei individului, ale revoltei şi înfrângerii”.

Scriitor, politician, jurnalist şi eseist, peruanul Jorge Mario Pedro Vargas Llosa, născut la 28 martie 1936, este unul dintre cei mai cunoscuţi autori ai Americii Latine şi un reprezentant de frunte al generaţiei sale.

El a fost pe “lista scurtă” a candidaţilor la Nobel şi anul trecut, când premiul a fost decernat în cele din urmă scriitoarei germane născute în România Herta Mueller.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *