Millennium de Stieg Larsson – ultimul volum

A aparut ultimul volum din Trilogia Millennium: Castelul din Nori s-a sfaramat, din 24 septembrie ora 18.00 il gasiti in toate librariile din tara. S-a implinit ceea ce sperati la sfarsitul celui de-al doilea volum: Lisbeth Salander nu a murit. Dar nu va bucurati intru totul: ranita, ea ramane prizoniera cateva saptamani bune in spital, neputand nici sa se miste, nici sa actioneze cumva. Este incoltita din toate partile, acuzatii grave apasa asupra ei. Mai este o problema: tatal ei, fostul spion Zalachenko, pe care ea are toate motivele sa-l urasca de moarte si pe care l-a ranit cu o lovitura de secure in cap, se afla la acelasi spital, in camera vecina.

Totul se trage de la o sectie ilegala a serviciilor secrete, care a luat nastere cu ani in urma si care avea drept scop sa ascunda existenta lui Zalacenko. De ce? Pentru ca Zalachenko fusese spion rus. La un moment dat insa a dezertat si a trecut de partea ” dusmanului”, adica a cerut azil chiar in randul SAPO (Serviciilor Secrete Suedeze). Lucru inconceptibil din punct de vedere oficial. S-a creat atunci un departament de elita ultrasecret – scopul fiind acela de a spiona Uniunea Sovietica cu unul dintre cei mai buni agenti de care aceasta dispunea, in speta Zalachenko. Ca sa poata ramane in umbra, oamenii acestui departament au tot interesul sa-i elimine pe cei care le-au ghicit existenta, printre care pe Lisbeth, care a pus in pericol acest secret de stat, atacandu-si tatal in plina strada. Dorea sa se razbune pentru tot raul pe care acesta i-l facuse mamei ei.

De partea binelui, putem conta pe Mikael Blomkvist care, pe de-o parte tine foarte mult la Lisbeth, desi nu are voie sa o vada in starea in care ea se afla, pe de alta parte, incearca sa aduca la lumina o conspiratie si un secret de stat care, odata revelate, ar dovedi nevinovatia acesteia. Intrebarea este: mai poate Mikael conta pe prietena lui, Erika Berger, acum cand aceasta devine redactor-sef al unei publicatii concurente?

Nascut in 1954, jurnalistul Stieg Larsson a scris mai multe eseuri cu caracter economic si reportaje despre razboaiele din Africa. A fost redactor-sef al revistei suedeze Expo, care in romanul de fata se regaseste sub numele simbolic de Millennium. A murit brutal in 2004, inainte de a-si vedea publicat primul roman din seria Millennium, care ar fi trebuit sa aiba 10 volume. O serie captivanta, care combina elemente de roman de spionaj si carte politista, dar mai ales un thriller politic care se foloseste de mijloace narative pentru a dezvalui secrete de stat, detalii jurnalistice neortodoxe si o conspiratie ce a luat nastere chiar in sanul serviciilor secrete suedeze.

“Coruptie, trafic de influenta, prostitutie: intrati in lumea lui Stieg Larsson si veti deveni captivi. ” Le Nouvel Observateur

CASTELUL DIN NORI S-A SFARAMAT

millennium 3

Autor : STIEG LARSSON
Traducere din suedeza si note de Elena – Maria Morogan
Pagini: 864
Pret : 59.00 ron
Colectia: Fiction Connection

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *