Poftiti la un ceai cu TAGORE si VAGABONDUL MILIONAR, la Carturesti Verona!

Sambata 28 martie, editura Taj Books & Media si Libraria Carturesti Verona celebreaza aparitia unei noi dinastii in marea literatura; la o ceasca de ceai indian, va vom arata cum scriitorii indieni au inceput cucerirea lumii.

De la RABINDRANATH TAGORE, primul laureat al premiului Nobel in Asia, SARATCHANDRA CHATTOPADHYAY, faimos clasic bengalez, SATYAJIT RAY, singurul regizor indian premiat cu Oscar, si pana la AMITAV GHOSH, finalist Booker 2008, si VIKAS SWARUP, autorul-diplomat dupa al carui roman s-a turnat filmul-fenomen Slumdog Millionaire, alegerile editurii s-au dovedit inspirate si inteligente. Editorii si invitatii vor face o radiografie a succesului cartii VAGABONDUL MILIONAR, titlul “infiltrat” deja in toate sectoarele vietii publice si private. Este rara situatia cand un titlu depaseste domeniul cartii si al filmului si se instaleaza in viata noastra, in glumele, in analogiile pe care le facem, in bagajul de referinte despre lume. Combinatia carte-film s-a dovedit a fi, in cazul acestui titlu, dinamita. Cartea propune un dozaj perfect de exotism si lucruri familiare, de simplitate si actiune, de inteligenta si poveste, de omenie si lupta intre bine si rau, atat cat sa produca o reactie aproape chimica si sa explodeze! Vikas Swarup, revelatia anului, este lovitura de maestru pe care India o aplica lumii largi. Succesul fenomenal al filmului si al cartii fac deja minuni pentru cultura indiana, pe care occidentalii sunt in “pericol” sa o descopere din nou. 

Scriitoarea Adelina Patrichi, criticul literar Elisabeta Lasconi, criticul de film Irina Margareta Nistor si scriitorul Vasile Andru vor pleda aceasta cauza si va vor fi calauze in minunata calatorie peste mari si tari literare. Pentru final va rezervam un moment deosebit de rafinament indian, in cadrul caruia Carmen Cotovanu Pesantez va face o demonstratie de dans clasic indian, explicandu-va semnificatiile piesei alese.

Editorii vor povesti pe scurt aventura lor in taramul acestei mari literaturi. Editura a fost deschisa in iunie 2008, de doua femei idealiste, care au pornit de la convingerea ca numai calitatea si valoarea inving, si in consecinta au refuzat sa bata palma pentru bestselleruri de duzina, aducatoare de bani rapizi si siguri. Si, facand asta, adica alegand sa editeze autori despre care nimeni nu auzise in Romania, numai pentru ca au gasit ca romanele lor sunt prea mari pentru a trece pe langa ele, editoarele s-au trezit cu cateva bestselleruri pe cap, demonstrand astfel ca idealismul poate aduce pana la urma chiar si bani… rapizi si siguri. VAGABONDUL MILIONAR, carte aparuta de numai doua saptamani pe piata romaneasca, este deja la al doilea tiraj, primul vanzandu-se ca painea calda. 

Secretul sansei noastre? Noi am tratat fiecare titlu, fiecare autor, cu infinita dragoste si consideratie, am elaborat strategii, am scris scrisori, nu am dormit, nu am mancat, nu ne-am gasit linistea pana ce nu ne-am atins Everestul. Si astfel se face ca nu am pierdut pana acum nicio lupta dintre cele in care ne-am lansat, de la cea pentru drepturile de publicare a lui Amitav Ghosh pana la cursa pentru cartea lui Vikas Swarup. 

Va asteptam la ceai!
Premii in carti pentru cele mai interesante interventii din public!

http://www.editurataj.bizoo.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *