PROSCRISUL – în curând la editura LEDA

PROSCRISUL (THE OUTCAST) de Sadie Jones a fost desemnată, la începutul acestei luni, câştigătoare a premiului Costa Book Awards 2008 – la categoria First Novel.

Romanul va apărea la Editura LEDA în primul trimestru al acestui an. În 2008, romanul s-a aflat şi printre finaliştii la Orange Broadband Prize.

Comparată cu Ispăşire de Ian McEwan şi Rămăşiţele zilei de Kazuo Ishiguro, cartea are şi influenţe din filmele cult ale anilor ’50: Rebel Without a Cause (Rebel fără cauză, cu James Dean) sau The Wild One (Sălbaticul, cu Marlon Brando).
Este anul 1957 şi Lewis Aldridge se întoarce acasă la Waterford, un oraş mic din sudul Angliei. Are nouăsprezece ani şi de-abia a ieşit din închisoare. Întoarcerea sa va provoca o implozie nu numai în familia lui, ci şi în întreaga comunitate. Tot atât de ameninţătoare pe cât e de frumoasă, Proscrisul face portretul devastator al ipocriziei dintr-un orăşel de provincie şi explorează constrângerile sociale şi climatul de susceptibilitate şi de refulare a sentimentelor din anii ’50, precum şi impactul acestora asupra unui tânăr, impunând-o pe Sadie Jones ca pe o voce nouă, profundă, a literaturii britanice.
Ideea cărţii a fost aceea de a arăta un om rănit, de care toată lumea se îndepărtează instinctiv, aşa cum şi în natură, animalele fug de cei slabi şi răniţi: pe oameni îi sperie durerea profundă, de care au o teamă ancestrală.

“Din paginile elegantului roman de debut al lui Sadie Jones prind viaţă atât personajul principal, rănit şi înstrăinat, cât şi comunitatea meschină care îl condamnă.” Sunday Times

“Un roman elegant, subtil şi obsesiv care mi-a rămas în minte mult timp după ce l-am terminat. Sadie Jones are o carieră lungă înaintea sa.” Tracy Chevalier

“Jones descrie atmosfera opresivă a anilor ’50 cu o claritate înspăimântătoare şi ameninţătoare….Iată o impresionantă voce nouă!” Observer

Despre autoare

Sadie Jones s-a născut la Londra dintr-un tată scriitor şi o mamă actriţă. După terminarea şcolii, a lucrat în producţia de televiziune şi a călătorit extensiv în America, Caraibe şi Mexic, înainte să se mute la Paris, unde a predat limba engleză şi a început să scrie scenarii. Întoarsă la Londra, a lucrat mult timp ca scenaristă înainte de a scrie romanul său de debut, The Outcast. Sadie Jones trăieşte la Londra împreună cu soţul său şi cu cei doi copii ai lor.

Grupul Editorial Corint a luat fiinţă în 2004, prin reunirea sub o singură siglă a editurilor Corint, Leda, Runa şi Corint Junior. Aflate în al doilea deceniu de activitate în domeniul cărţii, editurile componente oferă cititorilor peste 400 de titluri anual, în domenii de o mare diversitate: de la manuale şcolare la dicţionare, atlase şi tratate, lucrări de medicină, istorie, geografie, geopolitică, IT, carte pentru copii şi tineret etc.

www.ledabooks.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *