Lansarea primei antologii de teatru romanesc in Polonia

Luni, 19 ianuarie, incepe turneul de lansare al antologiei
Sase minute de teatru romanesc, aparuta la sfarsitul anului 2008

•Fiecare lansare va fi un minispectacol-lectura, precedat de o scurta introducere in teatrul romanesc de astazi, sustinuta de criticul de teatru Iulia Popovici

Sase minute de teatru romanesc, publicata de editura Panga Pank din Cracovia cu sprijinul Institutului Cultural Roman prin programul “Publishing Romania”, este prima antologie de teatru romanesc contemporan in limba poloneza. Cartea cuprinde sase piese dintre cele jucate ale unor cunoscuti tineri autori dramatici: Saviana Stanescu, Numaratoarea inversa, Mihai Ignat, Crize, Gianina Carbunariu, mady.baby.edu, Alina Nelega, Kamikaze, Nicoleta Esinencu, A(II)Rh+, Peca Stefan, Bucharest Calling. Toate piesele sunt traduse de Joanna Korna-Warwas, unul dintre cei mai activi traducatori de limba romana din Polonia, fost bursier al Programului ICR pentru traducatori.

Pentru a mari impactul acestei aparitii si a atrage atentia mediilor teatrale asupra dramaturgiei romanesti, ICR-Varsovia si Editura Panga Pank organizeaza un turneu de lansare in trei mari centre culturale ale Poloniei: la Wrocaw, in 19 ianuarie, la Cracovia, in 20 ianuarie, si la Varsovia, in 22 ianuarie.

Fiecare lansare va fi, de fapt, un scurt spectacol-lectura, sustinut de actori ai Teatrului Modern din Wrocaw, Teatrului Nou din Cracovia si ai Teatrului Studio din Varsovia, pornind de la piesele retinute in antologie.

Criticul Iulia Popovici, care a contribuit la antologarea textelor si a scris prefata si cartusele bio-bibliografice, va face, la inceputul intalnirilor, un scurt survol asupra tinerei dramaturgii romanesti si va raspunde intrebarilor si nedumeririlor unui public inca destul de putin familiarizat cu teatrul scris si jucat la noi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *