Racovski. Dosar secret

Lucrarea cu care debuteaza colectia „Istorii subterane”, coordonata de bine cunoscutul scriitor si publicist Stelian Tanase.
Rakovski. Dosar secret cuprinde documente inedite legate de activitatea unuia dintre cele mai controversate personaje din prima parte a secolului XX. Nascut in 1873, in Bulgaria, Cristian Racovski l-a cunoscut pe Friedrich Engels si a avut legaturi cu lideri ai miscarii socialiste internationale precum Nikolai Plehanov, Vera Zasulici, Jean Jaurès sau Rosa Luxemburg. Adeptul ideii ca proletarii nu au patrie, a planuit, impreuna cu Lev Trotki, „sa arunce burghezia la groapa de gunoi a istoriei”. A reinfiintat Partidul Social Democrat din Romania si si-a dorit sa infaptuiasca o federatie a statelor balcanice. Dupa puciul bolsevic din 1917, se alatura lui Lenin si devine unul dintre liderii Kominternului. Detine functii importante in Rusia Sovietica. Dar, in 1938, in timpul Marii Terori, este judecat intr-un showtrial. Este ucis la ordinul lui Stalin in septembrie 1941.

Stelian Tanase (coordonator) – scriitor, politolog, istoric si publicist, a absolvit Facultatea de Filosofie din cadrul Universitatii Bucuresti in 1977 si si-a luat doctoratul in sociologie politica in 1996. Preda stiinte politice la Universitatea din Bucuresti. Realizator al unor talk-show-uri pe teme politice sau culturale la posturile de televiziune TVR, Antena 1 si Realitatea TV. Publica articole in revista 22 si este editor coordonator al revistei Sfera Politicii. A fost deputat in Parlamentul Romaniei. A sustinut conferinte la Roma, Paris, Oslo, Viena, Budapesta, Washington, precum si la prestigioase universitati americane: Berkeley University, UCLA, Stanford University, New York University, Columbia University, University of Maryland, The New School for Social Research. Este laureat a numeroase premii de televiziune si premii literare. A debutat ca romancier in 1982 cu Luxul melancoliei (reeditat in 1993). Dintre volumele publicate dupa 1989, mentionam: Corpuri de iluminat (roman, 1990, editia a II-a, 1997), Socuri si crize (articole politice, 1993), Playback (roman, editia I, 1995, editia a II-a, 2004), Ora oficiala de iarna. Jurnal 1986-1990 (1995), Sfidarea memoriei (convorbiri cu Alexandru Paleologu, 1996), Anatomia mistificarii, 1944-1989 (2004), Miracolul revolutiei. O istorie politica a caderii regimurilor comuniste (1999), Acasa se vorbeste in soapta. Dosar & jurnal din anii tirzii ai dictaturii (2002); At Home There’s Only Speaking in a Whisper, Columbia University Press, New York, 2007), Anatomia mistificarii. Procesul Noica-Pillat (2003), Zei si semizei. La inceput de secol (1997), Clientii lu’ tanti Varvara (2005), Auntie Varvara’s Clients, Spuyten Duyvil, New York, 2007). La Editura Polirom a mai publicat: Revolutia ca esec. Elite & societate (studii politice, 1996), L.A. vs. N.Y. Jurnal american (1998) si Corpuri de iluminat (editia a III-a, 2004).

One thought on “Racovski. Dosar secret”

  1. M-a intrebat un anchetator: De ce ai vorbit impotriva noastra, dom’le? – N-am vorbit, dom’le. – Cum n-ai vorbit? – Pai impotriva voastra vorbeste tot poporul roman. Ce sa mai adaug eu? si mi-au dat 20 de ani munca silnica fara motive. Mi s­a prezentat sentinta de condamnare ca sa fac recurs. La cine sa fac recurs, la Dumnezeu? – Petre Tutea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *