Avangarda romaneasca in arhivele Sigurantei, Istorii subterane

A doua lucrare din cea mai recenta colectie de la Polirom, „Istorii subterane”, coordonata de bine cunoscutul scriitor si publicist Stelian Tanase.
Animata initial de revolta comuna impotriva traditiei si a „valorilor burgheze”, miscarea avangardista evolueaza intre cele doua razboaie mondiale catre radicalizari si sciziuni, sub presiunea bolsevismului victorios in Rusia si a climatului international din anii ’30. Cu simpatii de stinga recunoscute, multi dintre suprarealistii romani grupati in jurul revistelor unu si Alge opteaza pentru revolutia sociala in dauna revolutiei in arta si intra in atentia Sigurantei, interesata exclusiv de actiunile lor subversive, propagandistice. Documentele adunate in volum surprind aceasta latura mai putin cercetata a avangardismului romanesc, dezvaluind legaturi cu suprarealismul francez de orientare bolsevica sau afilieri secrete la retelele clandestine de la Bucuresti subordonate Kominternului. Dosarele de Siguranta pun astfel in lumina o parte deloc lipsita de importanta a unor parcursuri biografice sinuoase, adesea contradictorii, cu angajari politice mai grabnice sau mai tirzii, permanente sau lasind loc pentru reveniri spectaculoase.

Din cuprins: Geo Bogza • Victor Brauner • Scarlat Calimachi • Ion Calugaru • Gheorghe Dinu • Eugen Ionescu • Gherasim Luca • M.H. Maxy • Gellu Naum • Sasa Pana • Jules Perahim

Stelian Tanase (coordonator) – scriitor, politolog, istoric si publicist, a absolvit Facultatea de Filosofie din cadrul Universitatii Bucuresti in 1977 si si-a luat doctoratul in sociologie politica in 1996. Preda stiinte politice la Universitatea din Bucuresti. Realizator al unor talk-show-uri pe teme politice sau culturale la posturile de televiziune TVR, Antena 1 si Realitatea TV. Publica articole in revista 22 si este editor coordonator al revistei Sfera Politicii. A fost deputat in Parlamentul Romaniei. A sustinut conferinte la Roma, Paris, Oslo, Viena, Budapesta, Washington, precum si la prestigioase universitati americane: Berkeley University, UCLA, Stanford University, New York University, Columbia University, University of Maryland, The New School for Social Research. Este laureat a numeroase premii de televiziune si premii literare. A debutat ca romancier in 1982 cu Luxul melancoliei (reeditat in 1993). Dintre volumele publicate dupa 1989, mentionam: Corpuri de iluminat (roman, 1990, editia a II-a, 1997), Socuri si crize (articole politice, 1993), Playback (roman, editia I, 1995, editia a II-a, 2004), Ora oficiala de iarna. Jurnal 1986-1990 (1995), Sfidarea memoriei (convorbiri cu Alexandru Paleologu, 1996), Anatomia mistificarii, 1944-1989 (2004), Miracolul revolutiei. O istorie politica a caderii regimurilor comuniste (1999), Acasa se vorbeste in soapta. Dosar & jurnal din anii tirzii ai dictaturii (2002); At Home There’s Only Speaking in a Whisper, Columbia University Press, New York, 2007), Anatomia mistificarii. Procesul Noica-Pillat (2003), Zei si semizei. La inceput de secol (1997), Clientii lu’ tanti Varvara (2005), Auntie Varvara’s Clients, Spuyten Duyvil, New York, 2007). La Editura Polirom a mai publicat: Revolutia ca esec. Elite & societate (studii politice, 1996), L.A. vs. N.Y. Jurnal american (1998) si Corpuri de iluminat (editia a III-a, 2004).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *